Namolul de la statia de epurare a Timisoarei va fi transformat in energie electrica! Licitatia de 10 milioane de euro, adjudecata de o asociere din care face parte si o companie din Elvetia (P)

Un important proiect pentru Timisoara a demarat astazi, la statia de epurare a Aquatim. In prezenta primarului Dominic Fritz si a directorului Aquatim, Ilie Vlaicu, a fost semnat contractul de proiectare si executie a unei instalatii de uscare a namolului de la statia de epurare si valorificarea energetica a acestuia. In valoare de aproape 51,7 milioane de lei, proiectul este finantat din fonduri europene nerambursabile.


Ofertantul castigator al licitatiei pentru acest proiect este Asocierea Constructim S.A. – EPPM AG. Compania EPPM AG, cu care este asociata firma Constructim S.A., este o companie elvetiana cu vasta experienta in valorificarea energetica a deseurilor, inclusiv a namolurilor de epurare.

„Este un proiect nou pentru Timisoara care vine in continuarea eforturilor noastre de a avea un oras verde. Mizam pe un dublu castig: eliminam namolul produs din epurarea apelor uzate si il transformam in energie electrica, care va fi introdusa in sistemul local.

Anual, la statia de epurare se produc 33.000 de tone de namol, care, daca nu sunt neutralizate, ajung la groapa de gunoi, producand poluare si costuri suplimentare. Prin aceasta instalatie Timisoara devine mai curata si mai prietenoasa cu mediul”, a declarat primarul Timisoarei, Dominic Fritz.

„Conform reglementarilor nationale si europene, exista cateva cai de eliminare acceptate. Astfel, acesta poate fi folosit in agricultura, poate fi compostat, eliminat la depozitele de deseuri sau valorificat energetic. In conceperea acestui proiect au fost luate in calcul toate variantele si singura optima este de folosire a acestui namol pentru obtinerea de energie electrica.

De exemplu, el nu poate fi folosit in agricultura deoarece contine agenti patogeni si metale grele. Noua instalatie va respecta toate normele de mediu, atat la nivel national, cat si la nivel european”, a declarat directorul Aquatim, Ilie Vlaicu.

Tehnologia propusa transforma substanta organica continuta in namol, in gaz de sinteza. Acesta, prin ardere, genereaza energie termica care este utilizata pentru procesul de uscare, pentru producere de energie electrica (300 de Kwh) si pentru incalzirea spatiilor tehnologice.

Sistemul va fi in circuit inchis si complet automatizat. Instalatia, dupa ce va fi amorsata, va functiona fara aport de combustibil, iar namolul va fi transformat intr-un material nepericulos, zgura – cenusa, care poate fi valorificat ca materie prima secundara in industria materialelor de constructii sau a asfalturilor, ori poate fi evacuat la depozitul ecologic de deseuri.

Valoarea proiectului este de 51.767.642,50 lei, fondurile provenind prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), Axa Prioritara 3, iar termenul de executie este de 24 de luni, perioada de garantie fiind de 5 ani. Contributia locala la acest proiect, reprezentand costuri neeligibile, este de 3,1 milioane de lei. (Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)

Leave a Reply