Ansamblul Profesionist Banatul reprezinta dansul si folclorul din Romania la Expo Dubai, cea mai mare expozitie culturala din lume (P)

Ansamblul Profesionist Banatul este prezent la cea mai mare expozitie culturala din lume – Expo Dubai! Expo Dubai a reluat seria  evenimentelor de anvergura in 2022 (reeditarea editiei din 2020, anulata din cauza pandemiei) prin cea mai extinsa  reuniune culturala din lume.


Expozitia mondiala din Dubai atrage, o data la 5 ani, timp de sase luni,  milioane de vizitatori de pe intreg mapamondul, fiind unul dintre cele ample  si longevive evenimente din lume.

Romania este reprezentata anul acesta si de Ansamblul Profesionist Banatul, Madalin Luca, Matrix Dance, Scoala de Arta din Timisoara si muzicianul Zoli Toth, cu un concept deosebit in care traditiile romanesti sunt reinterpretate si relansate intr-o maniera moderna.

Madalin Luca a conceput un concert de nai si muzica electronica, FolklorTRONIK, cuprinzand piese din folclorul romanesc reinterpretate in stil electro-etno-jazz. Alaturi de Madalin, in proiect performeaza si o parte din membrii Ansamblului Profesionist Banatul din Timisoara – Romania, impreuna cu maestrul coregraf Nicolae Stanescu.

Participantii din cadrul DubaiExpo sunt invitati sa isi picteze propriile suveniruri banatene, sub indrumarea Luciei Stoica, artist plastic profesor-expert Scoala de Arte Timisoara.

In cadrul proiectului, Matrix Dance  participa cu un program artistic bine conturat, duo, trio si grup. In plus, programul contine si doua coregrafii inedite care se vor desfasura cu acompaniamentul artistului Zoli Toth.

Zoli Toth, artist conceptual, a creat pentru acest eveniment un spectacol unic cu tobe si sintetizatoare electronice care sunt acompaniate de un cvartet de coarde. Intreg conceptul muzical porneste de la teme traditionale romanesti si  acorduri clasice, care fuzioneaza armonios, oferind o experienta unica.

Participarea Banatului, in aceste zile, la Expo Dubai  este realizata prin sustinerea financiara a Consiliului Judetean Timis. (I.P.)

Leave a Reply