APEL. Judecatorii si procurorii din toata tara, incurajati de 5 actuali membri ai CSM sa candideze pentru a fi alesi in forul de conducere al magistraturii din Romania

Cinci membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, printre care si Mihai Andrei Balan, fostul presedinte al Judecatoriei Timisoara, au lansat un inedit apel catre judecatorii si procurorii din toata tara, care sun incurajati sa candideze pentru a fi alesi in cel mai important for de conducere al magistraturii.


„Proiectele sunt insuficiente. Caracterul e ceea ce conteaza”, se mentioneaza in mesajul celor cinci magistrati din CSM, o aluzie la managementul dezamagitor al actualului presedinte, Mihai-Bogdan Mateescu, caruia i s-a prelungit mandatul la conducerea CSM in mod neconstitutional.

„Dragi colegi judecatori si procurori,

Azi (4 martie n.n.) este prima zi in care va puteti depune candidaturile pentru un mandat in Consiliul Superior al Magistraturii.

Avem deja experienta a trei consilii liber alese de noi, judecatori si procurori.

Toate trei, inclusiv ultimul din care facem parte, pot fi modele de „asa da” sau „asa nu”, in functie de valorile, convingerile, dar mai ales de experientele profesionale ale fiecaruia dintre noi.

Acum este momentul sa va ganditi la profilul membrului CSM, asa cum considerati a fi cel mai potrivit pentru rolul sau. Care ar trebui sa fie valorile si principiile pe baza carora se conduce atunci cand ia decizii. Ce fel de om ar trebui sa fie. Ce coleg, dar, mai ales, ce lider ar trebui sa fie.

E important sa existe o aliniere intre ceea ce gandeste, ce spune si ce face cel care vrea sa fie ales. Candidatii trebuie sa fi dovedit in timp, prin intreaga lor activitate, ca sunt consecventi in aceasta masura a integritatii.

Un reprezentant, cu atat mai mult unul al judecatorilor si al procurorilor, se defineste prin constientizarea rolului sau si prin asumarea responsabilitatii pentru alegerile si actiunile sale.

Avem incredere ca sistemul judiciar, colegii judecatori si procurori, se implica activ in procedura alegerilor, atat prin depunerea candidaturilor, cat si prin exprimarea unui vot constient.

Va invitam, dragi colegi, sa sprijiniti activitatea comitetelor electorale in cursul intregii proceduri, pentru a asigura desfasurarea in conditii de corectitudine si transparenta a procesului electoral, cu garantarea unor sanse egale tuturor candidatilor.

Cu apreciere si gratitudine,
Colegii vostri,
Judecatori Andrea Annamaria ChisMihai Andrei Balan
Procurori Tatiana ToaderCristian Mihai BanFlorin Deac” (I.P.)

Leave a Reply