Stare de criza in Romania? Guvernul pregateste un proiect de lege care prevede, in caz de necesitate, mobilizarea militara a barbatilor intre 18 si 60 de ani

Guvernul pregateste reglementarea situatiei de criza in Romania. Un proiect de lege este in pregatire si ar urma sa intre la aprobare in sedinta de Guvern, potrivit unor surse.


Starea de criza in Romania care nu va avea efecte asupra populatiei, ci mai degraba se refera la decizii de securitate si aparare nationala.

Structuri ale MApN vor putea trece in subordinea fortelor armate straine stationate pe teritoriul Romaniei sau a comandamentelor NATO, scrie dcnews.ro.

Potrivit proiectului de lege, aceasta situatie de criza va fi instituita la propunerea ministrului Apararii, va trebui avizata de premierul in functie si va fi introdusa printr-o hotarare a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

Starea de criza va putea fi instituita in momentul in care societatea se confrunta cu aparitia sau iminenta aparitiei unor incidente care sunt menite sa afecteze sau sa puna in pericol conditiile de viata, stabilitatea politica, economica, sociala, securitatea sau apararea tarii sau sa puna in pericol orice alte valori constitutionale, informeaza surse politice guvernamentale din cadrul Antena 3.

Ce prevede proiectul de lege

“Prin situatie de criza in domeniul securitatii si apararii nationale se intelege situatia in care societatea se confrunta cu mari dificultati generate de aparitia unuia sau mai multor incidente pe teritoriul national, la nivel regional sau international sau de amenintari, riscuri si vulnerabilitati prin care sunt grav perturbate sau amenintate conditiile de viata, sanatate si mediu, proprietatea, stabilitatea politica, economica sau sociala, ordinea publica, securitatea si apararea nationala, precum si alte valori constitutionale care impun adoptarea de masuri specifice prin actiunea unitara a autoritatilor si institutiilor statului roman, pentru inlaturarea cauzelor, gestionarea efectelor si revenirea la starea de normalitate”, scrie in proiectul de lege, potrivit economica.net.

Vezi Proiect stare de criza

”In situatia in care, pe timpul starii de mobilizare sau a starii de razboi, resursele umane ale fortelor destinate apararii nationale nu pot fi asigurate cu cetateni incorporabili, pot fi chemati, pentru indeplinirea serviciului militar activ, cetatenii cu obligatii in indeplinirea indatoririlor militare, altii decat cetatenii incorporabili, cu respectarea conditiilor prevazute la art. 7, art. 22 si art. 25-35.

In functie de situatia operativa concreta, Ministerul Apararii Nationale si celelalte institutii cu atributii in domeniul apararii, ordinii publice si securitatii nationale propun Consiliului Suprem de Aparare a Tarii punerea in aplicare a prevederilor alin. (1).

Rezerva de mobilizare cuprinde resursele umane care pot fi folosite pentru instruire, completarea or destinate apararii si indeplinirea unor misiuni pe timpul starii de urgenta, al starii de asediu, al starii de izare sau al starii de razboi si este formata din:

  • rezerva operationala;

  • rezerva generala.

Rezerva generala este formata din toti cetatenii romani, barbati, cu varsta intre 18 si 60 de ani, care nu sunt cuprinsi in rezerva operationala. Cadrele militare in rezerva care nu sunt cuprinse in rezerva operationala sunt incluse in rezerva generala”. (I.P.)

Leave a Reply