Worschkoschtprob. Degustarea carnatilor banateni, eveniment de traditie al minoritatii germane, se va desfasura sub semnul strangerii de fonduri pentru refugiatii din Ucraina (P)

Redactorii saptamanalului de limba germana „Banater Zeitung” organizeaza in 2022 din nou, dupa un an de pauza, din cauza pandemiei, „Degustarea carnatilor banateni”- „Worschkoschtprob”, sarbatoare cu o traditie de cateva decenii pentru minoritatea germana din Banat, si nu numai.


Evenimentul din acest an este organizat in parteneriat cu Forumul Democrat al Germanilor din Banat, Primaria si Consiliul Local Lenauheim, HOG Lenauheim (Asociatia Germanilor din Lenauheim, stabiliti in Germania) si Asociatia Jurnalistilor de Expresie Germana FunkForum si va sta si sub semnul strangerii de fonduri pentru cetatenii refugiati din Ucraina.

La aceasta sarbatoare vor lua parte participantii cu probe de carnati din propria gospodarie si invitatii, tinandu-se cont de normele in vigoare. Degustarea va avea loc joi, 10 martie 2022, ora 12, la Caminul Cultural din Lenauheim. Scurt istoric

Suplimentul „Banater Zeitung” (BZ) si ziarul-gazda „Allgemeine Deutsche Zeitung fürRumänien” (ADZ) continua o traditie veche de mai multe decenii: „Worschtkoschtprob”/„Degustarea carnatilor”, initiata in anii 1970 de catre redactorii ziarului „NeueBanater Zeitung” (NBZ).

„Worschtkoschtprob” a fost initial o manifestare desfasurata in redactie, acolo unde cititorii aduceau, pentru degustare si concurs, mostre ale carnatilor facuti in casa, „juriul degustator” fiind chiar redactorii.

Ziua desfasurarii evenimentului era publicata doar in NBZ, fapt pentru care participau doar cititori ai ziarului. Pentru ziar era un bun prilej de strangere a relatiilor dintre redactori si cititori.

Incepand cu anul 1995, publicatia „Banater Zeitung” a decis sa organizeze o manifestare publica, mizand in continuare pe pasiunea banatenilor pentru carnati. Succesul inregistrat – la fiecare editie au participat sute de prieteni ai ziarului – ne-a inlesnit mult continuitatea manifestarii, caci numeroase firme o sponsorizeaza cu generozitate. In urma cu cativa ani am decis sa ajungem mai aproape de producatorii de carnati din Banat, dar si de cititorii ziarului german.

Astfel – dupa ce multi ani evenimentul a avut loc doar la Casa „Adam Müller Guttenbrunn” din Timisoara–s-au organizat manifestari de acest gen la Sannicolau Mare (2012), Lugoj (2013), Santana (2014), Radna/ Lipova (2016),Bocsa (2017),Sag (2018), Buzias (2019) si Biled (2020).In 2021, din cauza pandemiei, evenimentul nu a avut loc.

„Banater Zeitung” este din anul 1993 supliment saptamanal al singurului cotidian de limba germana ce apare la est de Viena, „Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien”. (Colectivul redactionalal „Banater Zeitung”)

Leave a Reply