STOP razboiului! Curtea de la Haga a ordonat Rusiei sa suspende IMEDIAT operatiunile militare de pe teritoriul Ucrainei

Curtea Internationala de Justitie de la Haga a ordonat Rusiei, astazi, printr-o decizie inatacabila, sa operatiunile militare de pe teritoriul Ucrainei, dupa ce Ucraina a acuzat Rusia de incalcarea Conventiei din 1948 privind genocidul si a cerut curtii sa ordone incetarea imediata a ostilitatilor.


Cu 13 voturi pentru si 3 impotriva, Curtea Penala Internationala de la Haga a decis ca Rusia trebuie sa suspende toate operatiunile militare de pe teritoriul Ucrainei. De asemenea, cu 13 voturi pentru, 2 impotriva, s-a decis ca Rusi sa nu mai faca niciun pas in invazia din Ucraina in mod direct sau prin aliati.

Prin vot in unanimitate, Curtea de la Haga a decis ca nici Rusia si nici Ucraina sa nu faca vreo actiune care sa amplifice acest conflict militar.

Joan Donoghue, judecatoarea americana care asigura presedintia Curtii Internationale de Justitie (CIJ) ce-si are sediul Haga (Olanda), a anuntat: „Federatia Rusa trebuie sa suspende imediat operatiunile militare pe care le-a inceput la 24 februarie 2022 pe teritoriul ucrainean”.

Curtea de la Haga mai arata ca Rusia „trebuie sa garanteze ca toate fortele aflate sub controlul sau sau pe care le sustine nu mai continua operatiunea militara”.

Actiunea la CIJ a fost initiata de Ucraina, care a acuzat Rusia de incalcarea Conventiei din 1948 privind genocidul si a cerut Curtii sa ordone incetarea imediata a ostilitatilor. Totodata, Ucraina mai cere judecatorilor sa decida ca nu exista o justificare legala pentru invazie.

Rusia a boicotat audierile la 7 martie si 8 martie. Insa, intr-un document scris, Moscova a respins competenta Curtii cu privire la speta prezentata de Ucraina.

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat astazi, intr-un mesaj pe Twitter, decizia Curtii de la Haga. El cere Rusiei sa se supuna „imediat” deciziei instantei, pentru a evita o si mai mare izolare.

Volodimir Zelenski: „Ucraina a obtinut o victorie completa in cazul sau impotriva Rusiei la Curtea Internationala de Justitie. CIJ a ordonat oprirea imediata a invaziei. Ordinul este obligatoriu, conform dreptului international. Rusia trebuie sa se conformeze imediat. Ignorarea ordinului va izola si mai mult Rusia”. Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale, Karim Khan, anunta pe 3 martie ca va incepe „cat mai repede cu putinta” sa documenteze posibile crime impotriva umanitatii sau genocid comise in Ucraina.

Solicitarea pentru o astfel de investigatie a fost facuta de 39 de tari. (I.P.)

Leave a Reply