Inspectorii Antifrauda Fiscala, controale la scolile de soferi pentru a verifica daca s-au fiscalizat taxele de scolarizare incasate in perioada 2019-2021

Agentia Nationala de Aministrare Fiscala (ANAF) a anuntat ca, in aceasta perioada, inspectorii Antifrauda au verificat 239 de firme cu activitate in domeniul scolilor de soferi si s-a constatat ca, in 24 de cazuri, s-a prejudiciat bugetul de stat cu suma totala de 8,53 milioane lei, prin sustragerea de la plata TVA, a impozitului pe venitul microintreprinderilor si a impozitului pe dividende. In aceste situatii au fos sesizate parchetele competente pentru recuperarea prejudiciului.


De asemenea, inspectorii DGAF au constatat abateri pentru sanctionarea carora au dispus amenzi si confiscari in valoare de 231.792 lei si au emis decizii de impunere pentru recuperarea a 11,94 milioane lei, reprezentand obligatii fiscale datorate suplimentar identificate in timpul controalelor antifrauda.

Conform ANAF, scolile de soferi sunt selectate pentru verificare in baza analizei de risc fiscal si se iau in considerare criterii precum istoricul comportamentului fiscal, numarul cursantilor inscrisi sau sesizarile primite.

In urma controalelor, inspectorii antifrauda au constatat inregistrarea in contabilitate a unor sume mici, precum contravaloarea cursurilor teoretice, si evitarea inregistrarii unor sume mai mari, precum contravaloarea cursurilor practice sau a combustibilului.

De asemenea, au constatat ca unele firme detineau prea putine autovehicule pentru a putea asigura scolarizarea corespunzatoare tuturor cursantilor inscrisi si evitau inregistrarea sumelor incasate cand utilizau alte autovehicule.

Inspectorii antifrauda fiscala vor continua sa verifice veniturile obtinute din prestarea de servicii de scolarizare pentru obtinerea permisului de conducere, pentru asigurarea cresterii gradului de fiscalizare si a conformarii voluntare in rândul tuturor categoriilor de contribuabili.

Directia Generala Antifrauda Fiscala recomanda tuturor celor care desfasoara aceasta activitate, sa se asigure ca declara si achita toate obligatiile fiscale datorate bugetului de stat.

De asemenea, DGAF recomanda tuturor persoanelor care achizitioneaza produse sau servicii, inclusiv de pregatire pentru obtinerea permisului de conducere, sa semnaleze refuzul emiterii bonului fiscal pentru sumele platite in acest scop prin intermediul Formularului de contact disponibil online la adresa https://www.anaf.ro/asistpublic/. (I.P.)

Leave a Reply