Volodimir Zelenski a respins planul de pace in 15 puncte propus de Rusia. „Discutiile despre Ucraina continua. Prioritatile mele la discutii sunt clare!”

Acordul de pace propus de Rusia, cu o lista de 15 cereri printre care si recunoasterea anexarii Crimeeii si a independentei Donbasului, a fost respins de Volodimir Zelenski. In ciuda faptului ca orasele ucrainene continua sa fie bombardate naprasnic de fortele ruse, liderul de la Kiev a precizat, intr-un videoclip distribuit, azi dimineata, pe Telegram, ca prioritatile Ucrainei includ si restabilirea integritatii teritoriale a Ucrainei.


„Discutiile despre Ucraina continua. Prioritatile mele la discutii sunt clare: sfarsitul razboiului, garantii de securitate, suveranitate, restabilirea integritatii teritoriale, garantii reale pentru tara noastra, protectie reala a tarii noastre”, a spus Zelenski.

Daca s-ar fi acceptat planul de pace in 15 puncte, Kievul trebuia sa fie de acord cu neutralitatea si sa accepte limitele armatei sale pentru a opri atacurile barbare impotriva civililor sai de catre fortele lui Putin. De asemenea, Zelenski ar renunta la ambitiile sale NATO si ar promite ca nu va gazdui baze militare occidentale sau armament in schimbul protectiei.

Surse informate despre discutii au declarat pentru Financial Times ca o alta prevedere includea consacrarea drepturilor vorbitorilor de limba rusa, in Ucraina. Dar, cel mai mare punct de conflict a fost insistenta Rusiei ca Ucraina sa recunoasca anexarea Crimeei si independenta Luganskului si Donetkului.

Putin insista ca intregul Donbas ar trebui sa se desparta de Ucraina si nu doar partile ocupate de fortele rebele pro-Moscova inainte de invazie.

Comentariile lui Zelenski ca prioritatile Ucrainei includ restaurarea teritoriului Ucrainei sugereaza ca cele doua parti sunt departe de finalizarea unui acord.

Liderul ucrainean l-a acuzat din nou pe Putin de crime de razboi in ultima sa adresa video. „Ucraina a primit sprijin puternic din partea prietenilor nostri americani. Ii sunt recunoscator presedintelui Biden pentru asta. Sunt recunoscator pentru conducerea care a unit lumea democratica. Dar razboiul nu se opreste. Crimele de razboi rusesti nu se opresc. Economia Rusiei este inca capabila sa-si alimenteze masina militara”, a declarat Zelenski.

Facand apel la mai mult sprijin international, Zelenski a detaliat apoi distrugerea in orasul-port crucial Mariupol, care a fost bombardat puternic de saptamani.

„In Mariupolul asediat, aviatia rusa a aruncat in mod deliberat o bomba grea asupra unui teatru din centrul orasului. Sute de oameni se ascundeau acolo de bombardamente. Cladirea este distrusa. Numarul victimelor este inca necunoscut. Inima mea este franta din cauza a ceea ce face Rusia cu poporul nostru”, a mai spus presedintele Ucrainei.

„Fortele ruse sufera pierderi in Ucraina pe care nu le-au avut in Siria si Cecenia, pe care fortele sovietice nu le-au avut in Afganistan. Daca razboiul dumneavoastra impotriva poporului ucrainean continua, mamele ruse vor pierde mai multi copii decat au facut-o in razboaiele afgane si cecene combinate”.

In ciuda discutiilor de pace, atacurile asupra civililor au atras o condamnare puternica din partea Occidentului, iar presedintele american Joe Biden nu s-a ferit sa-l descrie pe Putin, pentru prima data, drept un criminal de razboi. (I.P.)

Leave a Reply