Arestat de procurorii condusi de Laura Codruta Kovesi, fostul premier al Bulgariei a fost pus in libertate. “Nu exista probe pe baza carora sa poata fi formulate acuzatii”

Dupa o noapte petrecuta in arest, fiind retinut de procurorii parchetului european condus de Laura Codruta Kovesi sub acuzatia de estorcare si de folosirea abuziva a fondurilor europene, fostul premier bulgar Boiko Borisov (foto 2) a fost pus in libertate. De asemenea, au fost pusi in libertate de organele judiciare bulgare si fostul ministru al Finantelor, Vladislav Goranov, si o a treia persoana, care au fost arestati cu o zi in urma.


„A fost brutal si rautacios, ne-am intors la comunism. Au intrat in casa mea in timp ce luam cina. Nu au gasit nimic si cand am crezut ca pleaca, mi-au spus, stanjeniti: Trebuie sa va arestam”, a declarat Boiko Borisov, potrivit AFP. Politicianul in varsta de 62 de ani a mai spus ca nu a fost pus sub acuzare.

Purtatorul de cuvant al procuraturii bulgare, Desislava Petrova, a explicat ca, in acest moment, nu exista probe pe baza carora sa poata fi formulate acuzatii de incalcare a legii si, in consecinta, nu mai poate fi prelungita retinerea lui Borisov. Ancheta va continua cu scopul strcngerii de probe pentru rechizitoriu, a adaugat Petrova, citata de usnews.com.

Avocatul sau, Menko Menkov, a denuntat o decizie „arbitrara”, in timp ce cateva sute de sustinatori ai partidului conservator GERB au protestat vineri dimineata in centrul capitalei Sofia.

Potrivit sursei citate Borisov a fost arestat dupa o operatiune de proportii a politiei dispusa de Ministerul de Interne „in legatura cu 120 de dosare de la Parchetul European”, dar fara coordonare cu parchetul national din ”motiv de urgenta”. Au fost facute mai multe perchezitii, dar locatiile exacte nu au fost facute publice.

Descinderile de amploare au venit imediat dupa vizita la Sofia a Procurorului sef al Parchetului European, Laura Codruta Kovesi. Ea a declarat in curusul vizitei, din aceasta saptamana, ca exista dovezi pentru 120 de cazuri de folosire abuziva a fondurilor UE in Bulgaria. Parchetul European a deschis anchete in cazuri de frauda in domeniile agriculturii, constructiilor si in legatura cu utilizarea fondurilor de relansare economica post-COVID-19.

Boiko Borisov a fost la putere in Bulgaria incepand cu 2009 si a avut trei mandate de premier. Declinul sau a inceput in vara anului 2020 cand tara s-a confruntat cu proteste masive anticoruptie. Borisov a pierdut puterea in urma alegerilor din 2021, cand la Sofia a fost instalat un guvern reformist condus de Kiril Petkov, un antreprenor de 41 de ani format la Harvard. (V.E.)

Leave a Reply