Fostul ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, condamnat la 8 ani si jumatate de inchisoare, dupa ce procurorii DNA au demonstrat ca a primit spagi de peste 3 milioane de euro

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis, joi, condamnarea fostului ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, la 7 ani de inchisoare pentru luare de mita si 6 ani de inchisoare pentru trafic de influenta, in forma continuata. Contopind pedepsele, inculpatul a primit pedeapsa cea mai grea, de 7 ani inchisoare, la care s-a adaugat un spor de 1 an si sase luni, rezultand o pedeapsa finala de 8 ani si sase luni de inchisoare, pe care fostul ministru urmeaza sa o execute in regim de detentie.


Instanta a decis si condamnarea lui Mircea Ionut Costea la pedeapsa de 7 ani inchisoare pentru comiterea infractiunii de luare de mita, in forma complicitatii, si a Mihaelei Mititelu la pedeapsa de 4 ani inchisoare pentru comiterea infractiunii de trafic de influenta, pe care inculpata urmeaza sa o execute in regim de detentie.

In acelasi dosar a fost condamnat si Constantin Dascalu la pedeapsa de 5 ani si sase luni de inchisoare pentru comiterea infractiunii de luare de mita, pe care inculpatul urmeaza sa o execute in regim de detentie, dar si pe Cristian-Alexandru Boureanu la pedeapsa de 3 ani si sase luni de inchisoare pentru comiterea infractiunii de trafic de influenta, scrie Mediafax.

„In baza art. 97 din Codul penal, anuleaza suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei de 1 an si 9 luni inchisoare, aplicata inculpatului Boureanu Cristian Alexandru (foto 2) prin sentinta penala nr. 388 din 20 iunie 2018, pronuntata de Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti in dosarul nr. 24005/299/2017, astfel cum a ramas definitiva prin decizia penala nr. 641 din 9 mai 2019 a Curtii de Apel Bucuresti – Sectia a II-a penala).

Descontopeste pedeapsa rezultanta de 1 an si 9 luni inchisoare, aplicata inculpatului prin decizia penala antementionata, in pedepsele componente, pe care le repune in individualitatea lor, respectiv 1 an si 6 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de ultraj (…) contopeste pedepsele aplicate inculpatului Boureanu Cristian Alexandru, in pedeapsa cea mai grea de 3 ani si 6 luni inchisoare, la care se adauga un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite de 9 luni inchisoare, rezultand o pedeapsa finala de 4 ani si 3 luni inchisoare, pe care inculpatul urmeaza sa o execute in regim de detentie”, potrivit deciziei instantei.

Lui Boureanu i se scade, din durata pedepsei inchisorii, perioada retinerii si arestarii preventive, in dosarul nr. 24005/299/2017, de la data de 9.06.2017 si pana la data de 11.08.2017, inclusiv.

Potrivit deciziei ICCJ, se dispune confiscarea speciala a sumelor de 3.990.248,6 lei si 65.000 euro de la inculpatul Vladescu Sebastian Teodor Gheorghe. Se dispune confiscarea speciala a sumei de 2.177.000 euro de la acelasi inculpat.

Se dispune confiscarea speciala a sumelor de 3.121.328,41 lei si 1.919.900 euro de la inculpatul Costea Mircea Ionut. Se dispune confiscarea speciala a sumelor de 3.083.498,71 lei si 1.050.087 euro de la inculpata Mititelu Mihaela. Se dispune confiscarea speciala a sumei de 1.114.000 euro de la inculpatul Dascalu Constantin. Se dispune confiscarea speciala a sumei de 2.111.799,71 euro de la inculpatul Boureanu Cristian Alexandru. Se dispune confiscarea speciala a sumei de 214.874,88 euro virata in contul deschis pe numele SC Topanel Production Panels SA la A.N.A.B.I., dispozitie ce se va comunica Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate. Decizia ICCJ nu este definitiva si poate fi atacata in termen de 10 zile de la comunicare.

Inculpatii au fost trimisi in judecata de DNA. Sebastian Teodor Gheorghe Vladescu pentru savarsirea a doua infractiuni de luare de mita si a unei infractiuni de trafic de influenta, pe vremea cand era minsitru de Finante. In acelasi dosar au fost trimisi in judecata si Mircea Ionut Costea, fost angajat in cadrul ministerului finantelor, detinand o functie de conducere intr-o banca de stat, la data faptelor, pentru savarsirea infractiunilor de trafic de influenta si complicitate la luare de mita, un administrator al unor societati comerciale, persoana apropiata de conducerea CNCFR pentru savarsirea infractiunilor de trafic de influenta si complicitate la luare de mita; Constantin Dascalu – secretar de stat in cadrul ministerului transporturilor in perioada savarsirii faptelor) pentru savarsirea infractiunii de luare de mita si Cristian Alexandru Boureanu, parlamentar si vicepresedinte al unui partid politic aflat la guvernare in perioada savarsirii faptelor, pentru savarsirea unei infractiuni de trafic de influenta.

Activitatea infractionala s-a desfasurat in doua etape, potrivit DNA. Prima etapa ar fi acut loc in anul 2005, in contextul licitatiei organizate pentru reabilitarea unei linii ferate, reprezentantii companiei straine au convenit cu Vladescu Sebastian Teodor Gheorghe, Costea Mircea-Ionut si cu persoana apropiata de conducerea CNCFR, sa le plateasca esalonat, pe toata durata contractului, un comision de 3,5% din sumele incasate de la statul roman. In schimbul, acestor sume, inculpatii au promis sa efectueze demersuri pentru a asigura finantarea suplimentara in vederea incheierii contractului, precum si plata la timp a facturilor emise.

Pentru a se putea realiza remiterea sumelor de bani a fost creat un circuit fictiv, in baza caruia sumele de bani au ajuns la inculpati, astfel: o prima veriga a fost reprezentata de incheierea unui contract de consultanta cu o societate de avocatura, in baza caruia compania a platit, in perioada 2006-2011, suma totala de 39.363.071 lei, desi nu au fost prestate servicii.

Urmatoarea veriga a fost reprezentata de incheierea mai multor contracte fictive intre societatea de avocatura sau societati offshore afiliate acesteia cu societati controlate de inculpati, prin care sumele de bani au ajuns la acestia. In acest mod, Vladescu Sebastian-Teodor Gheorghe a primit un milion de euro, Costea Mircea Ionut a primit 3.121.328,41 lei si 2.320.698 euro, iar persoana apropiata de conducerea CNCFR, administrator a unor societati comerciale, a primit 3.083.498 lei si 1.050.087 euro.

A doua etapa a avut loc in cursul anului 2009, pe fondul schimbarii guvernului si al crizei economice care a dus la intarzierea platii facturilor, reprezentantii companiei straine au ajuns la o noua intelegere privind plata unui comision de 10% din sumele incasate de la statul roman catre Vladescu Sebastian Teodor Gheorghe (care indeplinea din nou functia de ministru de finante), Constantin Dascalu si Cristian Boureanu.

Pentru a se putea realiza remiterea sumelor de bani, a fost creat un nou circuit fictiv, in baza caruia societatea straina a transferat 11.781.842 euro in conturile a doua companii offshore controlate de un cetatean roman cu domiciliul in strainatate.

Ulterior, sumele au fost transferate prin operatiuni succesive catre alte societati offshore, stratificate pe 5 niveluri pentru a ingreuna eventuala urmarire a traseului banilor. In ultima etapa, banii au fost transferati in conturile unor societati indicate de inculpati sau au fost retrasi in numerar si au fost inmanati acestora.

In acest mod, Vladescu Sebastian-Teodor Gheorghe a primit 2.242.000 euro, Dascalu Constantin a primit 1.114.000 euro, iar Boureanu Cristian Alexandru a primit 2.111.799 euro. Totodata, un director al companiei straine, caruia i-a revenit suma de 1.100.000 euro ca urmare a contributiei sale la activitatile infractionale, a incheiat anterior un acord de recunoastere a vinovatiei, admis de instanta de judecata. (V.E.)

Leave a Reply