Parcul Botanic din Timisoara, in viziunea studentilor Facultatii de Arhitectura si Urbanism. Expozitia „Adap, Overcome, Digitize”, la Biblioteca UPT

Holul central al Bibliotecii UPT a gazduit, vineri, 25 martie 2022, expozitia „Adap, Overcome, Digitize”, ce reuneste proiecte ale studentilor de la Facultatea de Arhitectura si Urbanism a Universitatii Politehnica Timisoara, care reprezinta o viziune proprie a acestora asupra parcului, pe trei directii: o sera botanica, un loc de joaca si un turn.


La vernisajul expozitiei, la care au participat cadrele didactice si studentii Facultatii de Arhitectura si Urbanism, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, conf. univ. dr. ing. Florin Dragan, a apreciat nu doar proiectele prezentate, ci si implicarea intregului colectiv al facultatii intr-o serie de proiecte ce vizeaza redefinirea intregului campus al UPT.

In urma cu doi ani, la inceputul lunii martie, Facultatea de Arhitectura si Urbanism vernisa in cadrul bibliotecii UPT expozitia de semestru a facultatii. Tot in aceeasi zi, România intra in pandemie si odata cu ea scoala si toate proiectele ei. O parte din proiectele expuse atunci pentru doar câteva ore au ramase in asteptare in holul bibliotecii. Altele s-au intors acasa, in arhiva facultatii.

Doi ani mai tarziu, in acelasi spatiu, este organizata o noua expozitie, dedicata transformarilor pe care situatia pandemica le-a produs in actul de indrumare a proiectelor studentilor anului de debut al Facultatii de Arhitectura. Expozitia „Adap, Overcome, Digitize” surprinde rezultatele unei noi metodologii de indrumare a atelierului anului I, metodologie  distinsa la finele anului 2021 cu premiul „Ioan de Sabata”.

Temele modulare propuse generatiei 2020-2021 – interconectate prin diverse materii suport, sustinute prin introducerea in premiera nationala a uneltelor digitale la un an de debut, au accentuat o noua metodologie, de tip project based learning, preluata ulterior in noul plan de invatamant al Facultati de Arhitectura si Urbanism din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara.

Expozitia din holul Bibliotecii UPT pune fata in fata ramasitele expozitiei din martie 2020 – macheta orasului Tetrapolis, cu rezultatele digitizarii pandemice – proiectele anului 1 dedicate sitului Parcului Botanic. Din sinteza celor doua metode de lucru se naste un nou atelier de proiectare, cu proceduri deopotriva manuale si digitale, cu materii suport integrate in activitatile si obiectivele de invatare ale temei, ghidat de ambitia si dorinta de progres a unei echipe ce lucreaza impreuna de peste un deceniu.

Expozitia, care va fi deschisa publicului timp de trei saptamâni, este produsa prin utilizarea primei transe a premiului „Ioan de Sabata”. (I.P.)

Leave a Reply