PREMIERA. Primul sef de stat din lume care face parte din comunitatea LGBT, ales intr-o tara din Europa. Pana in 2004, acolo, homosexualii erau pasibili de pedeapsa cu inchisoarea

Republica San Marino, un micro-stat enclava, inconjurat de Italia, a ales, vineri, in functia de sef al statului un barbat care apartine comunitatii LGBT, homosexual asumat, o decizie ce reprezinta, potrivit declaratiilor facute de acesta, o premiera mondiala.


Paolo Rondelli, fost ambasador al statului San Marino la Washington, este unul dintre cei doi capitani regenti alesi printr-un sufragiu indirect, care vor conduce acest micro-stat cu 34.000 de locuitori, in urmatoarele sase luni, conform traditiei locale. Pana in prezent, in lume, au mai existat ministri si sefi de guvern care au declarat deschis ca sunt homosexuali, dar niciodata sefi de stat.

Paolo Rondelli, in varsta de 58 de ani, a declarat ca el este “probabil primul sef de stat din lume care face parte din comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali si transsexuali)”.

San Marino, un micro-stat in care populatia are opinii majoritar conservatoare, a demarat in ultimii ani o serie de reforme care vizeaza consolidarea drepturilor civile. Pe langa dezincriminarea homosexualitatii – ce era pasibila de pedeapsa cu inchisoare pana in 2004 -, San Marino a recunoscut in 2016 cuplurile fara a mai face distinctie intre sexe, iar locuitorii sai au votat la un referendum din 2021 in favoarea legalizarii avorturilor, potrivit Agerpres.

Mai multi politicieni italieni au participat la ceremonia de investire in functie a celor doi capitani regenti din San Marino, inclusiv ministrul Justitiei Marta Cartabia si senatoarea Monica Cirinna, celebra in Italia pentru angajamentul ei in favoarea drepturilor comunitatii LGBT.

Paolo Rondelli este “un om de o imensa cultura si cu o mare experienta diplomatica si politica. El a luptat pentru drepturile femeilor si ale persoanelor LGBT din San Marino si nu numai din San Marino”, a scris Monica Cirinna pe contul ei de Facebook.

“Este o zi istorica, ce ma umple de bucurie si de mandrie, pentru ca Paolo Rondelli va fi incepand de astazi si pentru urmatoarele sase luni primul sef de stat din lume care apartine comunitatii LGBT”, a adaugat senatoarea italiana.

Capitanii regenti sunt in acelasi timp sefi de stat si prezideaza Congresul de stat. Sunt alesi pentru un mandat de sase luni, de catre Marele Consiliu General. In fiecare an, mandatele lor incep fie pe 1 aprilie, fie pe 1 octombrie.

San Marino este printre cele mai bogate tari din lume, in termeni de PIB (pe cap de locuitor), cu o cifra comparabila cu cele ale celor mai dezvoltate regiuni europene. San Marino este considerata o economie extrem de stabila, cu una dintre cele mai scazute rate ale somajului din Europa, fara datorie nationala si cu excedent bugetar. De asemenea, are cea mai mare rata de proprietate auto, fiind singura tara cu mai multe vehicule decat oameni⁠. (I.P.)

Leave a Reply