Partidul premierului Viktor Orban a castigat alegerile din Ungaria, cu peste 53% din voturi! Liderul de la Budapesta a anuntat „o victorie uriasa, vizibila de la Bruxelles”

Alianta Fidesz – KDNP (Partidul Popular Crestin-Democrat) a obtinut 53,16% din voturi in scrutinul parlamentar desfasurat, duminica, in Ungaria, potrivit rezultatelor anuntate de Comisia electorala centrala de la Budapesta, dupa numararea a 96,63% din buletinele de vot, informeaza site-ul 24.hu.


Alianta de opozitie Uniti pentru Ungaria, condusa de Péter Márki-Zay si formata din partidele Coalitia Democratica (DK), Jobbik, Partidul Verzilor (LMP), Partidul Socialist (MSZP), Miscarea Impuls si organizatia Dialog pentru Ungaria, a obtinut 34,93% din voturi.

Miscarea Patria Noastra (Mi Hazánk) a obtinut 6,23% din voturi.

“Am obtinut o victorie uriasa, atat de mare incat este vizibila de pe Luna si, categoric, este vizibila de la Bruxelles. Am protejat pacea si securitatea Ungariei”, a declarat Viktor Orban, citat de agentia MTI.

Potrivit estimarilor, dupa redistribuiri, alianta Fidesz-KDNP (Partidul Popular Crestin-Democrat) va avea 135 de mandate in Parlamentul de 199 de locuri, mentinand astfel majoritatea de doua-treimi.

Liderul opozitiei, Peter Marki-Zay, s-a declarat “uimit” si “dezamagit” de rezultat. “Sunt la fel de uimit ca toata lumea. Nu vreau sa imi ascund dezamagirea si tristetea. Nu ne-am gandit ca se va ajunge la un astfel de rezultat”, a afirmat Peter Marki-Zay, subliniind ca, desi scrutinul a fost “extrem de inegal”, nu il va contesta, deoarece “a fost o cursa electorala democratica si libera”.

Prezenta la urne in scrutinul legislativ a fost de 69,49%. (Mara Ion)

Leave a Reply