Un procuror de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara, in cursa pentru noua structura care va instrumenta dosarele cu infractiuni comise de magistrati

Procurorul Cristian Lazar, de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara, si-a depus candidatura pentru a fi promovat in noua structura care va lua locul Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ), desfiintata in urma cu o luna, alaturi de alte nume grele care au activat, in ultimii ani, in structuri ale Parchetului General.


Este vorba despre Ioan Sandru, Mihaiela Iorga Moraru, Adina Petrescu, Mihai Eduard Ilie, Mihai Alexandru Hondor si Gina Magirescu, iar lista ramane deschisa. De remarcat ca doi dintre procurorii inscrisi in cursa pentru asa-zisa SIIJ 2.0 au legatura cu dosarul „Casele lui Iohannis”, iar altii doi au facut parte din SIIJ 1.0.

Astfel, printre cei care doresc sa investigheze, in perioada urmatoare, dosarele cu infractiuni comise de magistrati se afla procurorul Ioan Sandru, de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cel care a clasat dosarul “Casele lui Iohannis”, dar si Cristian Lazar, cel care a instrumentat, in prima faza, cauza proprietatilor imobiliare ale presedintelui Romaniei si ale sotiei sale, Carmen Iohannis.

De asemenea, in procedura de desemnare s-a inscris si si fosta procuroare SIIJ, Adina Petrescu, dar si procuroarea Mihaiela Iorga Moraru, care a activat la fosta SIIJ, insa nu s-a intors la Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau, de unde a fost adusa la Bucuresti, ci a fost delegata pentru o perioada de 6 luni la Parchetul General.

Este posibil ca pe lista sa apara si alte nume, in conditiile in care fiecare parchet de curte de apel din tara isi poate trimite in procedura trei procurori. De asemenea, CSM poate desemna direct in noua structura orice procuror de la Sectia de urmarire penala si criminalistica (SUPC) din PICCJ.

Revenind la Cristian Lazar, sa mai spunem ca acesta s-a intors la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara, in decembrie 2018, dupa incetarea mandatului in functia de procuror sef adjunct al Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind considerat o victima colaterala a razboiului dintre fostul ministru al Justitiei, Tudorel Toader, si fostul procuror general al Romaniei, Augustin Lazar.

A candidat, in 2018, si pentru conducerea Directiei Nationale Anticoruptie, dupa revocarea Laurei Codruta Kovesi. In aprilie 2020, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins propunerea de delegare a lui Cristian Lazar in functia de consilier al procurorului general al Romaniei, Gabriela Scutea. (G.I.)

Leave a Reply