Dominic Fritz, dupa descinderea procurorilor DNA la Primaria Timisoara: „Miza celor care ataca politic este sa gaseasca un vinovat pentru dezastrul termoficarii din Timisoara”

Din fata calculatorului, Dominic Fritz transmite un mesaj tuturor celor care sustin ca descinderea procurorilor DNA la Primaria Timisoara, de azi dimineata, ar viza cine stie ce acte de coruptie la varful administratiei locale. In opinia sa, asistam la atacuri, dezinformari si minciuni si ca miza celor ce ataca politic tine de gasirea unui tap ispasitor pentru dezastrul termoficarii din Timisoara.


Iata mesajul transmis timisorenilor de Dominic Fritz:

O sa auziti multe zilele astea despre certificate de emisii la Colterm. Multe atacuri, dezinformari si minciuni. Putini dintre cei care vorbesc despre aceasta problema o fac din grija pentru oras.

Sa recapitulam:

     1. Certificatele pentru 2019 s-au platit in mandatul meu. Au fost cumparate in mandatul predecesorului meu pe un credit de 38 milioane lei la o banca privata, credit pe care l-am rambursat in 2021. Decizia in 2019 s-a luat doar cu 9 (!) din 27 consilieri locali de atunci. Circumstantele acestui credit (pentru care s-a platit, printre altele, un comision de 600.000 lei) sunt atat de dubioase ca niciun notar din Timisoara nu a vrut sa certifice semnatura primarului Robu pe conventia de esalonare, ea fiind semnata la un notar din Sanandrei.

Am facut anul trecut o plangere penala pe aceasta tema, pe langa 10 alte plangeri legate de Colterm. Astept cu nerabdare rezultatele anchetelor.

2. In primele 4 luni ale anului 2021, Primaria Timisoara a virat 77 milioane lei catre Colterm. Asa Colterm a reusit sa cumpere macar certificatele necesare pentru 2020 la CET Centru, care functioneaza pe gaz. Pentru CET Sud, care functioneaza pe carbune, fondurile companiei nu au fost suficiente, dar nici bugetul local nu avea cum sa suporte inca 40-50 milioane lei in plus.

3. Am luat legatura cu prim-ministrul Romaniei de atunci, Florin Citu, pentru o sustinere din partea guvernului care sa ajute Colterm sa evite o amenda. M-am bucurat atunci ca a promis rezolvarea problemei, a pregatit o Hotarare de Guvern care insa nu a mai intrat niciodata pe ordinea de zi, desi premierul confirmase de repetate ori. Va amintiti de anuntul lui Alin Nica, cel care spunea ca ”a rezolvat la Guvern” plata certificatelor. Ei bine, surprinzator, aceasta promisiune ferma a picat, fara sa primim nicio explicatie.

4. Mecanismul certificatelor, gandit pentru a incuraja energiile verzi, e profund viciat in momentul in care pretul se cvadrupleaza in doar 2 ani. In momentul in care nu s-au facut investitii intr-o centrala nepoluanta, este imposibil pentru o companie care nici n-a reusit sa cumpere destul gaz, sa mai achite inca 10-15 milioane de euro pentru certificate. Cu toate ca ne-am asumat politic dublarea atat a pretului pentru populatie cat si a subventiei data din bugetul local! Sunt realitati economice care nu dispar cu gargara politica.

In contextul crizei energetice si economice, am cerut Guvernului Romaniei sa faca demersuri pentru suspendarea mecanismului de certificate in acest an.

5. Miza celor care ataca politic este sa gaseasca un vinovat pentru dezastrul termoficarii din Timisoara pe care incercam s-o ordonam in plina criza istorica pe piata energiei. Miza mea si a echipei mele este sa asiguram continuitatea serviciului de termoficare, dar sa si respectam Legea finantelor publice si sa protejam bugetul Timisoarei. Nu putem sa lasam generatiile viitoare sa plateasca pentru furtul si incompetenta din trecut.

P.S. Ieri, eu si viceprimarul Ruben Latcau am primit anuntul clasarii unui dosar la DNA, deschis in urma unei plangeri de santaj a unui director din primarie. (I.P.)

Leave a Reply