Festivalul – concurs “Lada cu zestre”. Artisti din 30 de localitati din Timis vor urca pe scena unor spectacole folclorice de exceptie, la Jimbolia si Buzias

Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis participa la celebrarea a 30 de ani de la infiintarea Consiliului Judetean Timis printr-un  eveniment cultural major, care coaguleaza in jurul sau toata miscarea artistica traditionala din judetul Timis: Festivalul – Concurs Lada cu Zestre, editia a XV-a.


Givanul bunicilor si strabunicilor curat si autentic, cantece si jocuri din Banatul de altadata, precum si gustul inconfundabil al mancarii gatite de banatence ca odinioara, expozitii de arta populara banateana si multe alte elemente ale unui puzzle cultural local fascinant, toate acestea le puteti regasi in cele doua zile de festival in care celebram frumusetea artei si culturii traditionale banatene.

Festivalul – concurs Lada cu Zestre, editia a XV-a continua in acest sfarsit de saptamana cu inca doua spectacole, mai intai la Jimbolia, sambata, 9 aprilie 2022, de la ora 14, apoi la Buzias, 10 aprilie, de la ora 12, o editie cu participare record!

Treizeci de localitati din judetul Timis vor participa la doua spectacole de cate 5 ore fiecare, un adevarat maraton cultural in care veti putea urmari coruri, solisti vocali si instrumentisti, precum si dansuri din Banatul de Campie si de Munte sau dansuri traditionale ale etniilor (maghiari, svabi, sarbi, rromi). Publicul va putea admira colectii de fotografie veche, carte bisericeasca, paretare, colectii etnografice, precum si sculptura in lemn.

La sectiunea gastronomie, din caietul cu retete traditionale banatene vor fi scoase placinta cu unturita, pita tiganeasca, placinta acra cu mac si nuca, langosii, sarmele, cesnita si multe alte bunatati din cuina banateana.

Organizatorul evenimentului cultural este Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis, parteneri sunt primariile si consiliile locale ale comunelor din judetul Timis, finantator este Consiliul Judetean Timis, iar coordonatorul festivalului este managerul prof. Liliana Laichici. (I.P.)

 

Leave a Reply