Sanctiunea disciplinara aplicata avocatei Carmen Obirsanu de Baroul Timis, desfiintata de UNBR. „Am avut dreptate cand le-am spus colegilor mei ca nu stiu carte!”

Comisia de disciplina a Baroului Timis a suferit o previzibila „infrangere” in dosarul in care a avocata Carmen Obirsanu a fost cercetata disciplinar si pedepsita cu mustrare, dupa ce sanctiunea a fost contestata la Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR).


Cercetarea disciplinara a fostei judecatoare de la Judecatoria Timisoara a fost declansata de reclamatia unui politist de la DIICOT, care s-a plans ca a fost ultragiat si jignit de Carmen Obirsanu, cu ocazia investigatiilor din dosarul fetelor disparute din Caracal.

In urma referatului intocmit de Ionut Pasca, membrii Comisiei de disciplina au apreciat ca reclamatia politistului se sustine, in conditiile in care acesta a redactat si depus la dosar o nota informativa in care a prezentat imprejurarile in care s-a produs incidentul verbal.

La vremea respectiva, in iulie 2021, Miruna Dacu, care face parte din Comisia de disciplina a Baroului Timis, ne-a declarat ca s-a aplicat cea mai blanda sanctiune, chiar daca Obirsanu nu a dat curs invitatiei de a se prezenta la comisie.

„Noi am fost sesizati cu un caz de abatere disciplinara si ne-am facut datoria. Practic, doamna Obirsanu nu si-a facut niciun fel de aparare in fata acuzatiilor acelui politist”.

Dupa aproape un an de la rezolutia Comisiei de disciplina din Baroul Timis, UNBR a anulat sanctiunea si a exonerat-o pe Carmen Obirsanu de orice raspundere disciplinara, dupa incidentul cu politistul de la DIICOT.

„Comisia centrala de disciplina mi-a dat dreptate. A desfiintat sanctiunea si m-a exonerat de orice raspundere. La fel cum am sustinut si eu, colegii de la Bucuresti au considerat absurd sa contest nota informativa a politistului, care este un inscris sub semnatura privata si nu un act administrativ. Am avut dreptate cand le-am spus celor care m-au cercetat ca nu stiu carte. In motivarea solutiei, UNBR le-a predat o adevarata lectie de Drept colegilor mei din Baroul Timis, care trebuie sa puna mana pe carte sa mai citeasca definitia actului administrativ. Unul dintre cei care au votat sanctionarea mea este doctorand in Drept, iar solutia UNBR ar trebui sa-l puna pe ganduri, atat pe el, cat si pe coordonatorul sau”, ne-a declarat Carmen Obirsanu. (G.I.)

Leave a Reply