Organizarea de lupte intre caini, pana la 7 ani de inchisoare! Camera Deputatilor a votat, azi, majorarea pedepselor in cazul actiunilor de cruzime fata de animale

Camera Deputatilor a adoptat miercuri, 13 aprilie, un proiect de lege care prevede majorarea limitelor pedepselor si amenzilor contraventionale in cazul actiunilor de cruzime fata de animale, fiind introdusa in aceasta categorie si zoofilia. S-au inregistrat 281 voturi pentru in Camera Deputatilor, care este for decizional. Legea merge la promulgare.


Deputatii au introdus in lege un nou text potrivit caruia zoofilia este considerata cruzime fata de animale. De asemenea, animalul aflat intr-o situatie de pericol este considerat si animalul care a fost ranit, schingiuit sau supus zoofiliei, precum si animalul care nu beneficiaza de hrana si apa in cantitati suficiente, de un adapost corespunzator sau de tratamente medicale, au mai stabilit deputatii.

Potrivit documentului adoptat, “constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda: a) interventiile chirurgicale destinate modificarii aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, sectionarea corzilor vocale, ablatia ghearelor, coltilotul ciocului si dintilor; b) despartirea puilor de mama pana la varsta de minimum opt saptamani de viata in vederea comercializarii, exceptand indepartarea puilor de mama inainte de perioada minima specifica speciei pentru intarcare; c) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, daca le creeaza suferinta”.

De asemenea, “constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amenda:

  1. a) folosirea animalelor salbatice apartinand subincrengaturii vertebrate, indiferent de gradul de imblanzire, nascute in captivitate sau capturate din natura, in spectacole de circ, circuri ambulante, caravane si trupe de artisti ambulanti, precum si in orice alte tipuri de spectacole;
  2. b) folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor in alte situatii decat pentru imobilizarea acestora;
  3. c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale salbatice captive;
  4. d) ranirea cu intentie a animalelor”.

Deputatii au mai stabilit ca “va constitui infractiune si se va pedepsi cu inchisoare de la 2 la 7 ani: a) uciderea animalelor, cu intentie, fara drept; b) schingiuirea animalelor; c) organizarea de lupte intre animale sau cu animale; d) zoofilia”.

In cazul condamnarii pentru una dintre aceste infractiuni, instanta poate dispune ca pedeapsa complementara interdictia de a detine animale pentru o perioada de la 1 an la 5 ani.

“Nu constituie infractiune: a) fapta persoanei de ranire sau ucidere a unui animal ca reactie la atacul acestuia; b) sterilizarea animalelor”, mai prevede proiectul. (I.P.)

Leave a Reply