Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis va invita sa retraiti emotiile Banatului de odinioara: fanfare, icoane si toace, in Parcul Primaverii (P)

Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis va invita sa retraiti atmosfera si emotiile lumii traditionale a Banatului de altadata in Parcul Primaverii, ce se va deschide la Muzeul Satului Banatean din Timisoara. Evenimentul se desfasoara in perioada 15 – 25 aprilie 2002, cu sustinerea financiara a Consiliului Judetean Timis. Programul poate fi consultat aici: https://parculprimaverii.ro/#program.


In lumea traditionala a satului banatean atmosfera de sarbatoare avea ca marca identitara ritmul tobelor, al instrumentelor de suflat si al alamurilor, pe care o vom recrea la Timisoara, la Muzeul Satului Banatean, in 16 aprilie 2022, de la ora 12,30,  la Festivalul Fanfarelor, editia a XXXV-a.

Festivalul incepe cu parada fanfarelor invitate: Fanfara Pro Amicitia din Timisoara, Fanfara Banater Musikanten, Fanfara din Giroc, Fanfara Societatii Culturale Doinitorii Banatului din satul Varadia, comuna Mercina, judetul Caras Severin si Fanfara Bisericii Ortodoxe din Almas, judetul Arad.

Cap de afis este Ovidiu Lipan Tandarica cu Fanfara din 10 Prajini. Ovidiu Lipan Tandarica este un artist complex, recompensat de presedintele Romaniei pentru intreaga sa cariera prin Ordinul Meritul Cultural in grad Cavaler.

Va aduce pe scena mare a Muzeului Satului Banatean din Timisoara ritmurile balcanice si compozitiile sale unice care combina obiceiurile si traditiile cu muzica contemporana. Veti putea asculta melodii cunoscute din creatia sa cum ar fi Margareta, Tango Toledo sau Balerina, interpretate alaturi de Fanfara din 10 Prajini.

Festivalul Fanfarelor este organizat de Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis, in parteneriat cu Muzeul Satului Banatean din Timisoara si este prezentat de Tania Stavila – Tunas.

Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis, in parteneriat cu Arhiepiscopia Timisoarei, organizeaza expozitia de icoane pe lemn, intitulata ”Lumina Florilor de Pasti”, la Casa Nationala din incinta Muzeului Satului Banatean,  din 17 aprilie 2022, ora 17. Lucrarile expuse sunt realizate de 80 de copii de la Atelierul de pictura Buna Vestire al Catedralei Mitropolitane si de la Scoala Gimnaziala Sfantul Antim Ivireanul. Expozitia poate fi vizitata in perioada 17 aprilie – 1 mai 2022.

Atmosfera sacra de sarbatoare este completata de concertul ”In glas de toaca”, sustinut de Arhiepiscopia Timisoarei, in parteneriat cu Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis, specific sarbatorilor pascale. Concertul va avea loc in fata bisericii de lemn din spatiul expozitional al Muzeului Satului Banatean din Timisoara, in 17 aprilie la ora 16. Accesul la evenimente este liber! (Consiliul Judetean Timis)

 

Leave a Reply