RECHIZITORIU. Patru medici stomatologi, trimisi in judecata de procurorii DNA pentru luare de mita in legatura cu fraudarea unui examen de rezidentiat

Procurorii DNA Galati au dispus trimiterea in judecata a patru medici stomatologi, care sunt acuzati de savarsirea unor fapte de coruptie in legatura cu un examen de rezidentiat.


Este vorba despre Sincar Dorina Cerasella, medic stomatolog si conferentiar universitar in cadrul Facultatii de Medicina si Farmacie – Universitatea „Dunarea de Jos” Galati, coordonator de program de rezidentiat si presedinte al comisiei de examen, acuzata de trafic de influenta, luare de mita si folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, savarsita in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, Grecu Gina Paunita, medic stomatolog si asistent universitar in cadrul Facultatii de Medicina si Farmacie – Universitatea „Dunarea de Jos” Galati, acuzata de complicitate la trafic de influenta si complicitate la folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, savarsita in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, Zalimov Antoanela Andreea, medic stomatolog, acuzata de cumparare de influenta, si, in stare de libertate, Miuta Caius Calin, medic stomatolog si lector universitar in cadrul Facultatii de Educatie Fizica si Sport – Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, pentru savarsirea infractiunii de dare de mita.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut, in esenta, urmatoarea stare de fapt:

In perioada 10 septembrie -14 noiembrie 2021, inculpata Sincar Dorina Cerasella, in calitatile mentionate, ar fi pretins, in mod direct, cate 2.000 euro (sau echivalentul in lei) de la trei medici rezidenti, candidati la examenul de medic specialist in disciplina parodontologie, sustinand ca, prin influenta avuta asupra celorlalte doua membre ale comisiei de examen, le va determina sa faciliteze promovarea, in mod fraudulos, a respectivului examen si implicit obtinerea titlului de medic specialist parodontolog de catre cei trei rezidenti.

Intre cei trei medici rezidenti s-a aflat si inculpata Zalimov Antoanela Andreea de la care Sincar Dorina Cerasella ar fi primit suma de 10.000 lei pretinsa in legatura cu cele mentionate anterior.

In plus, in zilele de 13-15 noiembrie 2021, presedinta comisiei de examen Sincar Dorina Cerasella i-ar fi furnizat, in avans si in mod direct, candidatei Antoanelei Andreea Zalimov, subiectele la ambele probe (clinica si practica) si rezolvarea/realizarea lor, desi acestea erau informatii nedestinate publicitatii.

Ulterior, la data de 16 noiembrie 2021, candidata Zalimov Antoanela Andreea a sustinut si promovat atat proba clinica (avand de rezolvat chiar unul dintre cele doua cazuri clinice ce ii fusesera anterior furnizate), cat si proba practica (avand de rezolvat intocmai manopera medicala ce ii fusese anterior divulgata).

In actiunile sale de pretindere, primire si oferire de informatii nedestinate publicitatii, inculpata Sincar Dorina Cerasella ar fi fost sprijinita de inculpata Grecu Gina Paunita, in calitate de secretar al comisiei de examen.

In acelasi context, in perioada 02-04 decembrie 2021, inculpata Sincar Dorina Cerasella ar fi acceptat promisiunea si ulterior ar fi primit, prin intermediar, produse alimentare, drept recompensa de la inculpatul Miuta Caius Calin, care promovase examenul respectiv.

In cauza au fost dispuse masuri asiguratorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Galati cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

De asemenea, s-a mai solicitat instantei de judecata anularea certificatului de medic specialist in parodontologie, obtinut de inculpata Zalimov Antoanela Andreea in modalitatea de mai sus.

In cauza procurorii au beneficiat de sprijin din partea Directiei Generale Anticoruptie si din partea Directiei de Operatiuni Speciale. (I.P.)

 

 

Leave a Reply