Terenul pe care functioneaza Spumotim Timisoara, vandut dezvoltatorului imobiliar Prime Kapital cu 19 milioane de euro. Fabrica se va inchide, dupa 50 de ani de activitate

Fabrica de spuma poliuretanica Spumotim din Timisoara, cu o istorie de peste 50 de ani, urmeaza sa fie inchisa in aceasta vara. Terenul pe care functioneaza este indicat ca fiind promis spre vanzare dezvoltatorului imobiliar Prime Kapital, pentru circa 19 milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro.


Fabrica de spuma poliuretanica, prima de acest fel din Romania, a fost infiintata in 1971 si privatizata in 1994 prin metoda MEBO, iar acum 96% din actiuni sunt detinute de mai multe persoane fizice, iar 4% de SIF Banat-Crisana, potrivit termene.ro.

Spumotim a incheiat deja cu Prime Kapital un antecontract de vanzare a platformei, care se intinde pe un teren de circa 7 hectare din estul Timisoarei.

Sursele Profit.ro spun ca pretul agreat este de 272 de euro/metru patrat, iar terenul urmeaza a fi utilizat intr-o dezvoltare rezidentiala sau de retail. Aceleasi surse mai spun ca acesta este ultimul activ imobiliar al companiei, iar activitatea de productie va fi oprita in iulie sau august. „Fabrica inca functioneaza, are in jur de 150 de angajati, dar se va inchide. Actionarii au decis sa vanda terenul. Inca suntem in activitate. Nu stim pana cand“, a confirmat un angajat al Spumotim.

Actionarii Spumotim s-au angajat sa livreze terenul catre Prime Kapital cu Plan Urbanistic Zonal aprobat si gata autorizat pentru constructie.

Vanzarea diviziei auto a Spumotim catre producatorul american de componente pentru automobile Johnson Controls, din 2011, care a presupus si transferul fabricii Spumotim din Poiana Lacului (aproape de uzina Dacia), a redus rulajul anual al fabricii din Timisoara de la circa 80-90 de milioane de lei la 30-40 de milioane de lei si numarul de angajati de la circa 600 la 200 persoane.

La un an dupa achizitie, Johnson Controls a inchis fabrica preluata de la Spumotim si a disponibilizat 167 de angajati. La Spumotim au fost produse, o perioada lunga, perne auto pentru grupul Renault – Dacia. Dupa vanzarea diviziei auto, fabrica s-a concentrat pe productia pentru industria mobilei.

Intre 2017 si 2020, profitul Spumotim a fost intr-o crestere constanta, ajungand la circa 2 milioane de lei in 2020, ultimul an pentru care sunt disponibile raportarile financiare. Prime Kapital, companie infiintata de Martin Slabbert si Victor Semionov – fondatori si fosti manageri ai celui mai mare investitor imobiliar din Romania, fondul NEPI Rockcastle – are rolul de a asigura extinderea companiei sud-africane MAS Real Estate, al carei principal actionar este.

Cei doi parteneri sud-africani au mai cumparat anul trecut terenurile mai multor foste fabrici din Timisoara, Cluj si Brasov si au un buget de aproape un miliard de euro pentru constructia a peste 11.000 apartamente in mai multe orase din tara.

Prime Kapital a mai cumparat de la producatorul de corpuri de iluminat ELBA un teren de 56.000 de metri patrati de langa Gara de Nord din Timisoara cu 12,5 milioane euro.

Amplasamentul fabricii Spumotim Zona industriala Calea Buziasului din Timisoara traverseaza o perioada de tranzitie de la caracterul industrial la cel comercial. La 200 de metri distanta de fabrica Spumotim, pe aceeasi strada, SIF Banat-Crisana a vandut, in 2019, terenul fostei fabrici de reparare a utilajelor de constructii Uniteh investitorilor imobiliari Klaus Reisenauer, Kurt Wagner si Gabriel Marchievici, care au deschis in loc un Kaufland si, anul trecut, au vandut afacerea polonezilor de la Scallier, ce urmeaza sa mai deschida aici un parc de retail sub brandul FunShop

Sursa: profit.ro

One thought on “Terenul pe care functioneaza Spumotim Timisoara, vandut dezvoltatorului imobiliar Prime Kapital cu 19 milioane de euro. Fabrica se va inchide, dupa 50 de ani de activitate

  1. Nu a fost vandut. Datorita unei directoare total ineficiente interesului comun al actionarilor (poate urmareste alte interese), care a platitit o suma enorma unei firme de avocatura pentru intocmirea contractului de vanzare-cumparare care nu obliga promitentul cumparator la nimic, in cazul in care se razgandeste, evident ca promitentul cumparator s-a razgandit. Astfel productia a fost oprita, angajatii au fost concediati iar doamna director, acum, se uita pe geam…..ca oricum alta treaba nu mai are.

Leave a Reply