Scandalul de la Centrul de Proiecte Timisoara, in atentia DNA, ANI si Curtii de Conturi! „Au confundat bugetul local cu propriul buzunar”, acuza consilierul Radu Toanca

Consilierul local Radu Toanca anunta, intr-o postare pe pagina personala de Facebook, ca modul discretionar in care s-au impartit banii pe proiectele culturale ale Timisoarei – cu festivaluri de anvergura lasate fara finantare, dar cu zeci de mii de euro primiti de persoanele care au pus umarul la indepartarea Simonei Neumann de la conducerea Asociatiei TM2021 – va fi investigat de controlorii Curtii de Conturi.


Scandalul de la Centrul de Proiecte Timisoara a ajuns si in atentia procurorilor DNA si a inspectorilor de integritate de la ANI, in urma unei sesizari semnate de avertizorul de integritate Mirela Toc, angajata a Primariei Timisoara.

In opinia lui Radu Toanca, foamea oamenilor noi face ravagii in banul public si ca unii evaluatori independenti, ilustri anonimi, fac parte din echipa Centrului de Proiecte doar pentru ca au anumite simpatii si predilectii ideologice.

Iata mesajul consilierul PSD din Consiliul Local Timisoara:

„Am atras atentia primarului Dominic Fritz inca de anul trecut in legatura cu faptul ca eliminarea Consiliului Local din procedura de selectie a finantarii proiectelor culturale, sportive si de tineret este ilegala si periculoasa pentru banul public, in conditiile in care sumele anuale alocate acestor domenii sunt de ordinul milioanelor de lei.

In opinia mea, Comisia 5 din Consiliul Local Timisoara, cea specializata in aceste domenii, ar trebui sa aiba ultimul cuvant de spus in alocarea banilor publici, nu anumiti evaluatori “independenti”, multi dintre ei ilustrii anonimi, ai caror singure merite certe sunt ca au anumite simpatii si predilectii ideologice.

Dominic Fritz a ales sa ignore acest avertisment si a infiintat un Centru de Proiecte care sa “vamuiasca” toate finantarile din buget, eludand prevederile Legii 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fondurile publice alocate pentru activitati non-profit de interes general.

Era clar pentru toata lumea ca, mai devreme sau mai tarziu, apetitul nesatios al ONG-istilor pentru banul public va duce la derapaje ilegale, recentele investigatii jurnalistice fiind doar inceputul problemelor pentru cei care confunda bugetul local cu propriul buzunar.

Informatiile care ne parvin din zona Centrului de Proiecte sunt de noaptea mintii: incercari de a se achizitiona autoturisme, propuneri de marire a numarului de angajati printr-o noua organigrama etc. Toate aceste aspecte vor face obiectul unor controale si investigatii de specialitate, mai ales ca, ieri, doamna Mirela Toc, functionar public in cadrul PMT, a sesizat DNA, ANI si Curtea de Conturi pe aceste spete.

Inspectorii Curtii de Conturi Timis se afla deja la PMT intr-un control tematic si dupa dezvaluirile publice probabil ca vor poposi si pe strada Vasile Alecsandri nr. 1, la sediul centrului. Cat despre increderea pe care acesti “progresisti” culturali o inspira in ceea ce priveste Timisoara, Capitala Europeana a Culturii in 2023, cred ca este inutil sa mai vorbim!” (E.T.)

Leave a Reply