Directorul general al Wizz Air, atac dur la companiile concurente de pe piata transportului aerian, Tarom si Blue Air. „Sunt tinute in viata de ajutoarele de stat si de guvern!”

József Váradi, CEO si co-fondator Wizz Air, una din cele mai mari companii aeriene low cost din Europa, a lansat un atac dur la companii aviatice romanesti, Tarom si Blue Air. Intr-un interviu acordat ziarului Monitorul de Cluj, acesta a precizat ca acestea ar fi in faliment tehnic si ca ar fi tinute in viata de tot felul de ajutoare de stat si de guvern.


Váradi a lansat un avertisment dur catre conducerea Tarom si Blue Air pe care le acuza ca nu-si platesc furnizorii. Mai mult,  Váradi spune ca cele doua companii aeriene se indreapta spre faliment.

„Am suferit pierderi importante in acesti doi ani de pandemie, dar am ramas intacti in privinta lichiditatilor. Astazi, Wizz Air este singura companie aeriana din Romania care este la zi cu platile si care i-a platit pe toti, inclusiv in pandemie, potrivit acordurilor comerciale.

Restul companiilor aeriene nu-si platesc (integral) furnizorii, pentru ca sunt in faliment tehnic, dar evident sunt tinute in viata de tot felul de ajutoare de stat si de guvern. Noi nu am beneficiat de planuri de salvare, singuri ne-am administrat lichiditatile si i-am platit pe toti la timp (…)

Pentru ca industria aeronautica sa isi revina la capacitate maxima este nevoie sa ne uitam la toti acesti actori in mod diferit.

Pot vorbi despre Tarom sau Blue Air, aceste companii au probleme financiare si se indreapta spre esec, nu platesc, se indreapta spre faliment, dar din nu stiu ce motive inca se afla pe piata si efectueaza zboruri. Vom trai si vedea ce se intampla cu aceste companii.

Nu doar in Romania, ci pe tot globul, Covid a avut un impact major asupra lichiditatilor in sectorul aviatic. Iar unele companii, cum e a noastra, s-a descurcat, dar cele mai multe nu au facut fata. Personal, cred ca dupa aceasta vara vom vedea o consolidare semnificativa a industriei”, a declarat József Váradi, CEO Wizz Air.

Paradoxal, chiar astazi, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anuntat o noua injectie financiara de stat pentru Tarom. „Am semnat, astazi, Ordinul de Ministru prin care acordam TAROM un ajutor de stat in valoare de 1,9 milioane de euro! Prin suma acordata din bugetul Ministerului Transporturilor, Tarom isi va putea acoperi prejudiciul cauzat de pandemia COVID 19, in perioada 1 iulie – 31 decembrie 2020”, a scris Sorin Grindeanu, joi pe Facebook.

„Comisia Europeana a autorizat aceasta masura si mai analizeaza, in prezent, o alta solicitare a TAROM pentru acordarea unui ajutor de restructurare in valoare de aproximativ 85 milioane euro”, a mai precizat ministrul Transporturilor. (Gabriela Gaspar)

Leave a Reply