Ziua Nationala a Costumului Traditional. Maria Grapini invita romanii la o sarbatoare de suflet, ce tine de identitatea poporului roman

O sarbatoare de suflet, ce tine de identitatea poporului roman, Ziua Nationala a Costumului Traditional, va avea loc, duminica 8 mai, de la ora 10, la Parohia ortodoxa romana ”Sf. Dimitrie” din comuna Giroc, strada Trandafirilor nr.35, la 7 km de Timisoara, dupa o pauza grea, impusa de pandemia de coronaviris.


Din 2015, avem o lege privind instituirea Zilei Nationale a Portului Popular din Romania, ca urmare a initiativei eurodeputatei umaniste, Maria Grapini, care se sarbatoreste in a doua duminica a lunii mai.

Umanista a militat intotdeauna pentru traditii, istorie, simbolistica nationala, romanism sincer si mandrie fireasca pentru tricolor. Reusita personala in ceea ce priveste statuarea Zilei Nationale a Costumului Popular se transfera, astfel, in plan national, spre bucuria celor care tin la valorile Romaniei.

Frumoasa manifestare traditionala va fi organizata de Maria Grapini, impreuna cu Asociatia Femeilor Antreprenor din Romania si parohia ortodoxa romana din comuna Giroc si vor fi prezenti istorici, profesori universitari, scriitori, elevi si publicul larg – oameni care-si iubesc localitatea, tara si traditiile. “Va asteptam…!”, indeamna organizatorii.

Aceasta zi deosebita pentru traditia romaneasca, a doua duminica din luna mai, este stabilita prin legea nr. 102 din 13/05/2015 ca Legea Costumului Traditional din Romania!

Cum sa stie copiii, noua generatie, daca noi, generatia care am preluat traditiile romanesti de la strabunicii nostri, nu le transmitem mai departe?

Poate intre stirile repetate privind accidentele, cine mai are o amanta sau cine a devenit mai bogat (in bani, nu spiritual) va fi transmisa si aceasta stire ca la Timisoara a fost marcata Ziua Nationala a Costumului Traditional!

Trebuie sa remarcam ca Ziua Universala a Iei este in 24 iunie!

In data de 12 mai este Ziua Nationala a Costumului Traditional. Fac aceasta precizare sa se stie clar, pentru ca am vazut ca se face confuzie intre Ziua Iei si cea a Costumului Traditional din Romania!”, a subliniat Maria Grapini. (I.P.)

Sursa: ziua de vest

Leave a Reply