In Bucovina s-a dat startul inscrierilor la Festivalul National Concurs „Regina Sanzienelor”, editia a VIII-a! VEZI care sunt conditiile de participare (P)

Festivalul National Concurs „Regina Sanzienelor”, aflat la cea de-a VIII-a editie, va fi gazduit, in perioada 18 -19 iunie 2022, de Hanul Voievozilor, din localitatea Horodnic de Sus, judetul Suceava, in traditionalul „Regat al Sanzienelor”. Organizatorul si sufletul acestui festival, omul de cultura Dumitru Parasca, a anuntat ca, in cadrul acestui festival national are loc un concurs tematic, care se desfasoara pe mai multe sectiuni, respectiv Printese (8 – 14 ani), Regine (15 – 101 ani), Grupuri si Costume inspirate din mitologia romaneasca.


Conditiile de participare la concurs: concurentele trebuie sa poarte o coronita de sanziene, o ie traditionala si sa interpreteze o poveste despre sanziene (proza/ poezie/ teatru-dans). Inscrierile la concurs se pot face pana 14 iunie, ora 18, iar regulamentul concursului poate fi consultat la adresa https://www.facebook.com/profile.php?id=100008309469402.

Pe 18 iunie 2022, la Hanul Voievozilor din Horodnic de Sus, festivalul isi va celebra castigatorii prin organizarea Balului Sanzienelor, bal care va fi deschis de marea doamna a cantecului si portului popular romanesc, Sofia Vicoveanca.

„Marturisim ca ne este greu sa povestim despre un om care este cu mult peste orice epitet sau metafora am folosi. De peste sase decenii, poporul roman se bucura de darul pe care i l-a facut Dumnezeu prin aceasta desavarsita artista bucovineana.

De peste sase decenii, Sofia Vicoveanca canta despre bucuriile, tristetile, dorurile, traditiile si credinta neamului nostru, devenind piatra de temelie a culturii si a vietii spirituale romanesti, exemplu de urmat pentru toti tinerii artisti (dar si pentru cei ce au trecut de varsta primei tinereti).

Va multumim, doamna, pentru pasiune, pentru trairi, pentru onestitate, pentru muzica profunda, plina de sens, care ne invita inimile la dans, fericindu-ne viata! Ii multumim lui Dumnezeu pentru acest dar”, au transmis Dumitru si Elena Parasca.

Organizatorii spera ca si la aceasta editie a festivalului, mult asteptat de iubitori de traditii si folclor din toata tara, se vor gasi oameni deschisi la suflet, sponsori, colaboratori, care sa se alature proiectului cultural, si impreuna cu care sa duca la bun sfarsit Festivalul National Concurs „Regina Sanzienelor”, editia a VIII-a, un eveniment emblematic pentru Bucovina, pentru Romania, prin popularitatea de care s-a bucurat in ultimii ani.

Dumitru Parasca mai spune ca, inca de la prima editie, Festivalul National „Regina Sanzienelor” a adus pe taramul de poveste al Bucovinei, in Regatul Sanzienelor, oameni magici, creatori de frumos, oameni care raman in constiinta neamului nostru prin tot ceea ce construiesc. „Incercam sa aducem oamenii langa oameni, sa adunam laolalta oameni de valoare, mai tineri sau cu mai multa experienta de viata, insufletiti de aceleasi sentimente de dragoste, respect si dor de traditiile poporului nostru”.

Doi dintre acesti oameni oameni magici sunt si Adrian si Lia Popescu, patronii Hanului Voievozilor (foto 3), intreprinzatori care au renuntat la Timisoara pentru Bucovina, gazdele ospitaliere ale Festivalului National „Regina Sanzienelor”.

„Au creat un colt de rai la Horodnic de Sus, in Bucovina, pe care l-au numit Hanul Voievozilor. Departe de zgomotul marilor orase, intr-o zona renumita pentru traditiile si harnicia gospodarilor, hanul ofera drumetilor o experienta unica. Bucatele au gust de poveste si aduna in ele dragostea gazdelor, istoria acestor locuri si traditiile conservate frumos in lada de zestre pentru care familia Popescu are atat de mult respect si pretuire.

Cum sa nu revii cu bucurie acolo unde esti primit cu atata dragoste, iar gazdele isi deschid inimile cu atata onestitate! Va multumim pentru tot ajutorul pe care ni l-ati oferit si pentru lectiile de vietuire frumoasa!”, este mesajul prin care Dumitru Parasca si-a exprimat gratitudinea pentru generosii administratori ai Regatului Sanzienelor. (I.P.)

Leave a Reply