SPATII SACRE. Pictorul de origine romana Antal Vásárhelyi, stabilit in Ungaria din 1979, expune la Institutul Cultural Roman din Budapesta (P)

Institutul Cultural Roman din Budapesta a deschis expozitia personala a artistului Antal Vásárhelyi, „Spatii sacre”, in galeria din sediul sau din str. Izsó nr. 5, sect XIV, Budapesta. Invitam publicul sa viziteze expozitia si sa participe, in data de 31 mai 2022, ora 18,30, la evenimentul de finisaj, care se va organiza impreuna cu artistul.


Expozitia face parte dintr-un periplu artistic al operelor lui Antal Vásárhelyi, care include alte proiecte vizuale  organizate la Palatele Brancovenesti din Mogosoaia si la Muzeul din Targu Jiu.

Picturile lui Antal Vásárhelyi vorbesc in limbajul simbolurilor, plasand privitorul intr-un spatiu de claritate si ambiguitate, de certitudine si incertitudine.

Timpul se topeste si ingheata, culorile lumii au palit ca niste accidente inutile si derutante, muntii si vaile dispar, atat planeta, cat si universul uman, in toate lucrarile si cu toate artefactele sale fiind reprezentate intr-un plan mistic, printr-un temenos sacru, un spatiu eminamente arhitectural, departe de valtoarea lumii si de profanum vulgus.

Viziunea sa picturala este o constructie spatiala, proiectata prealabil in gandire, calculata prin abstractiuni existente doar in propria sa imaginatie, reprezentand tot ceea ce noi, oamenii, suntem capabili sa creem, sa apropriem si sa umplem cu sens, ceea ce vom lasa mostenire.” (Péterfy Gergely, scriitor)

Artistul vizual Antal Vásárhelyi, nascut la Satu Mare in anul 1950, a urmat cursurile Universitatii de Arte din Bucuresti. In anul 1979 s-a stabilit in Ungaria, unde se implica in viata artistica budapestana, organizand cercuri de arta vizuala, expozitii si fiind redactor de reviste.

A participat la nenumarate rezidente in strainatate la Paris, Nuernberg, Kuipo, Turku, Copenhaga, Roma, Reykjavik si in mai multe orase din Romania. Mentine legaturi cu mai multi artisti romani, in ultimele decenii fiind invitat sa expuna la Bucuresti si la Cluj. (I.P.)

https://www.icr.ro/budapesta/expozitie-vasarhelyi-antal-spatii-sacre

https://www.icr.ro/budapesta/expozitie-vasarhelyi-antal-spatii-sacre/hu

Leave a Reply