Curatorul de arta Diana Marincu, laureata a Bega Art Prize 2022, in contextul asumarii de catre Timisoara a titlului onorific Capitala Europeana a Culturii 2023 (P)

Intr-un moment in care curatorul nu este doar initiatorul unei expozitii, ci un exponent al unor modele de practica creativa si un liant al comunitatilor artistice in miscare, Bega Art Prize incearca sa raspunda contextului prin selectarea unui curator care a demonstrat atat implicare reala, cat si viziune.


Editia a IV-a o are laureata pe Diana Marincu, caracterizata de pasiune, curiozitate si inteligenta. Laureatii editiilor precedente ale Bega Art Prize au fost: 2019 | Anca Verona Mihulet; 2020 | Sandra Demetrescu; 2021 | Cosmin Costinas.

Lumea artei vrea claritate si Diana Marincu este pregatita sa o ofere, a concluzionat juriul format din Horea Avram, Liviana Dan si Anca Mihulet. Diana Marincu are standarde inalte si considera activitatea de curator o misiune care promoveaza excelenta artistica. A parcurs numeroase teritorii ale artei, de la galerii, muzee, bienale, la zone performative, avand mereu alaturi istoria artei. Experienta si credibilitatea ei sunt semnificative. Influenta Dianei Marincu pe scena de arta contemporana valideaza miezul intelectual al unui loc si al unei stari care va avea importanta maxima in perioada urmatoare.

Diana Marincu stie ca arta da forma / concreta – logica / schimbarilor culturale si, ca atare, impune o vizualitate acuta proiectelor sale. Organizand cadrul, organizand continutul, arta devine un raspuns pentru temele si ideile contemporaneitatii. Este ceea ce Timisoara Capitala Europeana a Culturii 2023 asteapta de la Diana Marincu.

Diana Marincu este curator si critic de arta, membru AICA (Asociatia Internationala a Criticilor de Arta) si IKT (Asociatia Internationala a Curatorilor de Arta Contemporana), Director Artistic al Fundatiei Art Encounters din Timisoara incepand cu 2018.

Expozitiile pe care le propune pornesc de la o metoda investigativa, iar de cele mai multe ori intrebarile pe care le formuleaza rezoneaza cu problemele identificate de artisti in practica lor, de la strategiile vizuale si narative ale constructiei imaginii, la tensiunea relatiilor dintre subiect si context, precum si cotitura postumanista in arta contemporana.

Intre 2012-2018 a colaborat cu Fundatia Plan B din Cluj si cu Fabrica de Pensule.

In 2017, Diana Marincu a curatoriat impreuna cu Ami Barak cea de-a doua editie a Bienalei Art Encounters din Timisoara, sub numele Viata – Mod de intrebuintare.

In timpul Sezonului Romania-Franta, Diana Marincu a curatoriat doua expozitii in Franta: Persona, MUCEM – Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerranée, Marsilia (2019); Manufacturing Nature / Naturalizing the Synthetic, Frac des Pays de la Loire (2018)


Kunsthalle Bega este un spatiu alternativ si experimental de arta, fondat in 2019 la Timisoara de Fundatia Calina, organizatie non-guvernamentala si cu o platforma non -profit, activa neintrerupt de 16 ani pe scena/in zona de arta contemporana. Dedicata sustinerii productiei artistice si intelegerii problemelor actuale ale spectrului creativ din perspectiva curatoriala, acorda premiul Bega Art Prize unui curator roman care reuseste sa schimbe regulile perceptiei actului curatorial. (I.P.)

Photo @ Pusha Petrov

Leave a Reply