Medicul Sorin Oprescu, condamnat la 10 ani si 8 luni de inchisoare pentru luare de mita! Fostul primar al Bucurestiului a disparut din tara si a fost dat in urmarire internationala

Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat, astazi, pe medicul chirurg Sorin Oprescu, fostul primar al Bucurestiului, la 10 ani si 8 luni de inchisoare cu executare, pentru luare de mita. Sentinta este definitiva.


La ultimul termen al apelului, un procuror de la DNA a cerut marirea pedepsei aplicate fostului primar al Capitalei Sorin Oprescu in dosarul in care acesta a fost condamnat in prima instanta la 5 ani si 4 luni inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita, constituirea unui grup infractional organizat si abuz in serviciu.

Reprezentantul DNA a apreciat ca Tribunalul Bucuresti i-a aplicat lui Oprescu o pedeapsa prea blanda in raport cu faptele comise si functia detinuta de fostul edil si a cerut o pedeapsa orientata spre maximul special prevazut de lege.

„Prin prisma functiei detinute a inteles sa perverteasca actul administrativ. A inteles sa comita cele mai grave fapte prevazute de Codul penal”, a spus procurorul cu referire la Oprescu. De asemenea, procurorul a cerut pedepse mai mari si pentru ceilalti inculpati din acest dosar.

Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Sorin Oprescu, in mai 2019, la 5 ani si 4 luni inchisoare cu executare pentru fapte de coruptie.

Alte condamnari in prima instanta: Bogdan Popa (fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti si ulterior al Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane) – 13 ani si 4 luni inchisoare; Mircea Octavian Constantinescu (fost director al Directiei economice din Primaria Generala) – 3 ani si 4 luni; Florin Supeala (fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti) – 4 ani; Claudiu Bengalici (administrator al unei societati comerciale) – 4 ani si 4 luni; Cristian Stanca (fost sofer al lui Oprescu) – 7 ani si 8 luni; Ruxandra Avasiloae (fost director general al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti) – 2 ani si 4 luni cu suspendare.

Potrivit DNA, in perioada 2013 – 2015, un grup bine organizat, la care a aderat si Sorin Oprescu, a infiintat in administratia locala din municipiul Bucuresti un sistem prin care operatorii economici care doreau sa primeasca anumite contracte din partea institutiilor publice aflate in subordinea primarului trebuiau sa remita o parte din profitul brut realizat.

Pe 5 septembrie 2015, Sorin Oprescu a primit la locuinta sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul sau Bogdan Popa, director al Centrului Cultural Palatele Brancovenesti, bani care ar proveni, conform DNA, din acte de coruptie. (V.E.)

UPDATE: Sorin Oprescu a parasit teritoriul Romaniei in urma cu doua saptamani. Politia Romana l-a adaugat pe fostul primar Sorin Oprescu pe lista persoanelor date in urmarire internationala.
Leave a Reply