Memorandum de Intelegere privind colaborarea economica, semnat de Camera de Comert Timis si Camera de Comert Istanbul (P)

In cursul zilei de ieri, 16 mai, presedintele CCIA Timis, Florica Chirita, si omologul sau Sekib Avdagiç, presedintele Camerei de Comert Istanbul, cea de-a doua camera de comert din lume, au semnat la Istanbul un acord de colaborare sub forma unui Memorandum de Intelegere. Documentul stabileste cadrul institutional de cooperare, in conditii de egalitate si de beneficii reciproc avantajoase, destinat consolidarii si promovarii comertului si investitiilor, stimularii parteneriatelor de afaceri intre companiile din cele doua tari si regiuni.


Totodata, acordul prevede organizarea atat la Timisoara cat si la Istanbul de evenimente destinate dezvoltarii schimburilor comerciale si cooperarii economice bilaterale, dar si schimburi de experienta si bune practici in domeniul invatamantului profesional, participarea reciproca la targuri si expozitii, schimb de informatii oportunitati de afaceri, colaborare in proiecte finantate.

„Pentru anul acesta, am convenit cu dl. presedinte Avdagiç organizarea a trei evenimente economice, la Istanbul si la Timisoara. Astfel, vom organiza un Forum de Afaceri romano-turc, un eveniment de anvergura sub genericul „Turcia se prezinta” ce va cuprinde intalniri de afaceri, o expozitie de produse turcesti si o seara culturala, cat si participarea firmelor din Turcia la Expo Mobila Timisoara”, a transmis Presedinte CCIAT, Florica CHIRITA.

Semnarea acordului de colaborare a fost urmarea a doua vizite de lucru efectuate de presedintele CCIA Timis la Camera de Comert Istanbul, in septembrie 2019 si februarie 2020 – vizite ce au avut ca obiectiv identificarea de oportunitati si proiecte concrete de cooperare, in beneficiul celor doua comunitati de afaceri. In finalul intrevederii, Presedintele Sekib Avdagiç a inmanat dnei Chirita un tablou inedit reprezentand imaginea in relief a cladirii Camerei.

Despre Camera de Comert Istanbul

Cu peste 640.000 de membri, Camera de Comert Istanbul are misiunea de a creste ponderea membrilor sai in comertul international, contribuind la ascensiunea Turciei ca putere regionala. ICOC este constienta de rolul sau crucial in ceea ce priveste nevoia de a raspunde la problemele structurale si actuale cu care se confrunta sectorul privat, de a spori puterea comerciala internationala a Turciei si de a oferi un mediu de dezvoltare sigur si stabil pentru economia nationala.

Background information

La data de 31 decembrie 2021, volumul total al schimburilor comerciale ale Romaniei cu Turcia a fost de 7037,892 milioane EURO, din care exportul a fost de 2619,545 milioane EURO si importul de 4418,347 milioane EURO, soldul fiind de 1798,803 milioane EURO in favoarea Turciei.

La aceeasi data, erau inregistrate in Romania 16.799 societati comerciale cu capital turcesc, valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a 634.738.100 euro, reprezentand 1,38% din totalul capitalului subscris de investitorii straini.

Dupa valoarea investitiei in echivalent valuta, Turcia ocupa locul 15 in clasamentul pe tari de rezidenta a investitorilor in societati comerciale cu participare straina. In Judetul Timis, conform statisticilor ORC, sunt inmatriculate 58 de firme active cu asociati din Turcia, cu un capital social subscris de 296.000 euro. (I.P.)

NOTA: Informatii suplimentare la tel. 0722503138, Rodica Olinic – consilier Relatii Publice, CCIAT.

Leave a Reply