Turismul „octanic”, stopat de autoritatile din Ungaria! Soferii din vestul Romaniei nu vor mai putea cumpara benzina cu pret redus la pompele din statul vecin

Incepand de vineri, 27.05.2022, numai automobilele inmatriculate in Ungaria vor putea cumpara benzina si motorina la preturile plafonate de guvern, in timp ce automobilele inmatriculate in strainatate vor cumpara combustibili la preturile pietei, a declarat joi Gergely Gulyas, seful de cabinet al premierului Viktor Orban, transmite MTI, citata de Agerpres.


In conditiile in care preturile la combustibili in Ungaria sunt cele mai mici din Europa, a crescut foarte mult turismul in scopul achizitionarii de combustibili in zona de granita, astfel incat acest turism a devenit o amenintare la adresa securitatii aprovizionarii, sustine Gergely Gulyas.

„Cumparatorii straini profita de faptul ca Ungaria este capabila sa mentina pretul la benzina la 480 de forinti (6 lei) pe litru, in timp ce in alte parti din Europa este de 700 – 900 de forinti (8,80-11,30 lei)”, a spus Gergely Gulyas. Pentru a preveni un astfel de „abuz”, numai automobilele inmatriculate in Ungaria vor putea cumpara benzina la 480 de forinti litrul in Ungaria. Ceilalti vor trebui sa plateasca pretul pietei”, a subliniat Gergely Gulyas.

Preturi plafonate si probleme in alimentare Ungaria reuseste sa mentina preturi mai mici la carburanti fata de statele vecine, inclusiv Romania, din cauza faptului ca guvernul maghiar a plafonat preturile. Datorita preturilor mai mici, multi transportatori alimenteaza in statul vecin. Ungaria s-a confruntat in luna martie cu probleme in alimentarea cu carburanti. La acel moment, din cauza cererii mari, MOL a impus restrictii la achizitia de combustibili. Statiile „normale” aveau o limita de 100 de litri pe achizitie, iar cele mari de 500 de litri.

Grupul MOL a motivat atunci in presa de la Budapesta ca restrictiile au venit ca urmare a faptului ca marile companii au inceput sa cumpere carburanti la benzinarii, nu de la depozite, pentru a beneficia de preturile plafonate.

Panica de la benzinariile din Romania, venita de la MOL In luna martie a avut loc in Romania o panica la benzinarii cauzata de zvonuri ca pretul carburantilor ar urma sa sara de 10 lei pe litru.

Acestea au pornit de la o benzinarie MOL din Transilvania, care afisa la acel moment preturi de 11 lei pe litru. Compania a afirmat atunci ca proprietarul benzinariei in cauza nu este grupul MOL, fiind operata sub franciza. MOL nu detine o rafinarie in Romania, asa cum au Petrom, Rompetrol si Lukoil, astfel ca trebuie sa importe carburanti in Romania. Statul maghiar controleaza grupul MOL prin intermediul unor fundatii care sunt actionare in cadrul grupului petrolier. (R.G.)

Leave a Reply