Copiii cu nevoi speciale, tema unui proiect civic si cultural pus in scena de Teatrul National din Timisoara (P)

Teatrul National din Timisoara va invita duminica, 5 iunie 2022, ora 11, in Sala 2 a Teatrului National la un dialog public privind capacitatea societatii de a raspunde necesitatilor copiilor cu nevoi speciale si de a-si asuma responsabilitati civice si sociale pentru viitorul lor. Acest dialog public inchide Atelierul Viitorul copiilor / Future of the children, proiect cuprins in traseul Vocile orasului, parte din programul Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii. 


Teatrul National a deschis proiectul Vocile orasului in urma cu trei ani, pentru a atrage atentia asupra incluziunii unor grupuri vulnerabile ale societatii. In editia 2022 – 2023 a proiectului, Teatrul National lanseaza tema Viitorul copiilor, in cadrul careia propune o atitudine pozitiva a societatii fata de copiii cu handicap grav.

Astfel, in perioada 30 mai – 5 iunie 2022, un grup de copii selectati de la „Centrul de zi pentru copii cu dizabilitati Podul lung”, partener in aceasta etapa a proiectului, si un grup de actori ai Teatrului National vor cauta impreuna cai de comunicare in cadrul atelierului organizat de Teatru, in coordonarea cunoscutului coregraf Florin Fieroiu si in prezenta autoarei Mihaela Michailov si a regizorului austriac Simon Dworaczek, reprezentant al Schauspielhaus din Salzburg, partener al proiectului.

Mentionam ca o a doua etapa a proiectului vizeaza montarea, in anul 2023, a unui spectacol, cu actori profesionisti, plecand de la piesa de teatru scrisa in urma experientelor colectate de dramaturgul Mihaela Michailov, o coproductie intre Teatrul National Timisoara si Schauspielhaus Salzburg. 

Va invitam sa participati la discutiile care urmeaza dupa atelier, dialog in care sunt implicati si reprezentanti ai autoritatilor, reprezentanti ai institutiilor de invatamant si de ocrotire a persoanelor cu nevoi speciale etc. Dialogul va fi moderat de Ada Hausvater, managerul Teatrului National din Timisoara si de Eszteró Emese, directoarea Directiei de Asistenta Sociala a Municipiului Timisoara.

Intrarea la eveniment se face in baza confirmarii. Va rugam sa transmiteti pe e-mailul tntm.office@tntimisoara.com numarul de locuri pe care doriti sa il rezervam.

Acest eveniment reprezinta o buna oportunitate de a fi solidari cu un segment greu incercat al comunitatii si de a incerca sa gasim impreuna formule de a constientiza nevoile unora dintre concetatenii nostri si de a deschide canale de comunicare directa intre cei care pot aduce putina speranta si ajutor lor si familiilor lor. (I.P.)

NOTA: Proiectul Vocile orasului  – Viitorul copiilor este cuprins in Programul cultural prioritar Timisoara 2023 | Boarding Station al Centrului de Proiecte al Municipiului Timisoara, realizat cu sprijinul Primariei Municipiului Timisoara si al Consiliului Local Timisoara.

Leave a Reply