Un avocat care aborda victimele accidentelor rutiere pentru a le oferi servicii de aparator, in schimbul a 20% din despagubirile obtinute in instanta, trimis in judecata de DNA

Un avocat din Baroul Mures a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie, fiind acuzat ca a convins un asistent medical de la Spitalul Judetean Targu Mures sa-i furnizeze informatii despre pacientii care au fost victime ale unor accidente rutiere, in scopul de a-i aborda pentru a le propune sa-i reprezinte in fata organelor judiciare si a instantelor de judecata.


Potrivit unui comunicat de presa al DNA Targu Mures, pe langa plata onorariului, pacientii trebuiau sa-i plateasca avocatului si un procent de 20% din despagubirile obtinute in instanta.

Procurorii au obtinut dovezi care releva comportamentul infractional al avocatului, dupa ce asistentul medical a acceptat sa incheie un acord de recunoastere a vinovatiei. In cazul in care va fi gasit vinovat, avocatul risca pana la 3 ani de inchisoare.

Iata comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Targu Mures au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a unui inculpat, avocat in cadrul Baroului Mures, in sarcina caruia s-a retinut comiterea infractiunii de instigare la folosirea in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut, in esenta, urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2019, inculpatul, direct sau prin intermediul a doua persoane, l-ar fi determinat pe Barabasi Csaba, asistent medical in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures (cu care procurorii au incheiat un acord de recunoastere a vinovatiei), sa-i permita accesul la unele informatii nedestinate publicitatii. Informatiile priveau identitatea si starea unor pacienti internati in unitatea medicala, care au fost victime ale unor accidente de circulatie. Pentru informatiile furnizate, asistentul medical ar fi primit, de la avocat si de la unul dintre intermediari suma totala de 850 lei, precum si alte foloase sub forma de servicii de consultanta juridica de la avocatul inculpat.

In baza informatiilor obtinute in maniera de mai sus, inculpatul ar fi incheiat acte de reprezentare cu persoanele respective in scopul obtinerii pentru sine, pe langa onorariu, a unui procent semnificativ (20 %) din valoarea despagubirilor ce urmau sa fie acordate victimelor de catre societatile de asigurari, responsabile civilmente. Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Targu Mures.

Anterior, in cauza, procurorii anticoruptie au incheiat acorduri de recunoastere a vinovatiei cu inculpatul Barabasi Csaba, asistent medical si cu alti doi inculpati, intermediarii avocatului, in sarcina carora s-a retinut savarsirea infractiunii, comise sub forma autoratului si a instigarii, de folosire in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata.

In prezenta aparatorilor alesi, cei trei inculpati ultim mentionati au declarat expres ca recunosc comiterea faptelor retinute in sarcina lor, au acceptat incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si au fost de acord cu felul si cuantumul pedepselor aplicate, precum si cu forma de executare a acestora – intre 10 luni si 1 an cu suspendare si interzicerea unor drepturi. (V.E.)

Leave a Reply