S-a tras cortina peste Festivalul TESZT organizat de Teatrul Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” Timisoara

Dupa opt zile teatrale intense, a XIII-a editie a Festivalului TESZT organizat de Teatrul Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” Timisoara s-a incheiat: 25 de spectacole din 12 tari au fost prezentate in salile Palatului Culturii si in aer liber, adunand peste 3000 de spectatori din tara si din strainatate, profesionisti din domeniul teatrului si spectatori dornici de reintalnirea cu teatrul dupa pauza cauzata de pandemie.


Spectacolele remarcabile din Ungaria, Serbia, Croatia, Macedonia de Nord, Bosnia si Hertegovina, Slovenia, Bulgaria, Italia, Germania, Franta si Romania au propus teme mereu actuale in forme artistice diverse, racordate la spectatorul de astazi – fie ca este vorba despre identitate, alienare, razboi si traumele sale, boala, destin, batranete, sisteme sociale, rezistenta omului la furtunile istoriei, subsumate temei centrale a festivalului la aceasta editie, restaurarea relatiei teatrupublic/ performer-spectator, teatrul ca motor de reconstructie comunitara. Spectacolul open-air „Moby Dick” din Italia a adunat sute de timisoreni in Piata Operei, iar productia „inca fara titlu” – cu durata-maraton de 11 ore – a reprezentat un festival teatral in sine.

O serie de sase spectacole s-au desfasurat cu acces liber pentru timisoreni. Inedita a fost si invitarea Teatrului Virymo din Dnipro, Ucraina, cu spectacolul „Clasa noastra”, in semn de solidaritate si prietenie cu artistii afectati de conflictul ruso-ucrainean. Un program distinct al acestei editii a fost Extensia-TESZT, dedicata teatrului independent. Serile de festival s-au incheiat cu discutii consistente in foaierul teatrului.

O concluzie ce rezulta in mod evident in urma evenimentelor sold-out din TESZT este nevoia stringenta de sali de spectacole mai mari in Timisoara. Organizarea de evenimente de inalt nivel artistic in domeniul artelor spectacolului este in momentul de fata ingreunata de lipsa spatiilor echipate corespunzator tehnic care sa poata primi cateva sute de spectatori.

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” multumeste finantatorilor si partenerilor care au facut posibila aceasta editie: Primaria Municipiului Timisoara, Directia de Asistenta Sociala a Municipiului Timisoara, Asociatia Proteszt, Asociatia Culturala Arte Factum, Asociatia BastionVárbástya, Muzeul National de Arta Timisoara, Teatrul National „Mihai Eminescu”, Opera Nationala Romana Timisoara, Directia Judeteana pentru Cultura Timis, Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis, Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana 2023, Teatroskop, Institutul Francez Paris, Fornetti.

Editia a paisprezecea a Festivalului TESZT va avea loc in perioada 22-28 mai 2023. (I.P.)

Leave a Reply