VIDEO Podul PSD de piatra s-a daramat! Procurorii au deschis doua dosare penale, dupa prabusirea podului de peste raul Siret, din judetul Neamt, care a costat 8 milioane de lei

Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Roman au deschis doua dosare penale in rem, dupa surparea podului de peste raul Siret, dintre localitatile Sagna si Lutca, din apropiere de Roman, incident in urma caruia o persoana a fost ranita.


In primul dosar este vizata savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa, iar in cel de-al doilea – comiterea infractiunii de abuz in serviciu, urmand sa fie depistati constructorii si expertii care au decis darea in folosinta a unei lucrari cu probleme de rezistenta, desi s-a anuntat ca podul a trecut teste de greutate de peste 300 de tone.

In acest al doilea dosar, anchetatorii urmeaza sa stabileasca modul cum a fost reabilitat podul de 8 milioane de lei, care s-a daramat la doar cateva luni de la darea in folosinta.

Potrivit presei locale, podul prabusit fusese inaugurat, dupa lucrari de modernizare, in octombrie 2021, chiar de catre presedintele CJ Neamt, Ionel Arsene.

Incidentul a fost semnalat, ieri dupa-amiaza, prin apel la 112. Un autocamion si o autoutilitara se aflau pe pod.

„In urma evenimentului produs a rezultat o victima, un barbat de 56 de ani, care a fost scos din interiorul autocamionului de catre participantii la trafic. Acesta a fost preluat de catre echipajele medicale sosite la locul evenimentului, urmand a fi preluat de echipajul SMURD TIM pentru a fi transportat la CPU Roman”, au transmis reprezentantii ISU Neamt, imediat dupa eveniment.

De asemenea, in zona podului, cand constructia a cedat si s-a prabusit, se aflau 20 de oi, care au fost prinse sub daramaturi. Podul de la Lutca e parte dintr-un contract mult mai mare de reabilitare, modernizare sau consolidare de drumuri judetene si poduri.

Conform publicatiei locale Ziar Piatra Neamt, preluat si de restul presei din judet, contractul a fost semnat acum aproape 3 ani, pe 27 iulie 2019, de Ionel Arsene si reprezentantii companiilor de constructii potrivit unei investigatii facuta de Libertatea.

Cei care s-au ocupat de reabilitarea podului prabusit sunt apropiati ai presedintelui CJ Neamt, Ionel Arsene. Au fost acordate lucrari de peste 264 de milioane de lei, aproximativ 53 de milioane de euro, finantarea fiind asigurata prin Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL) II.

Asocierea care a castigat contractul avea 8 firme in componenta: Aqua Parc SRL, ca lider de asociere, si 7 firme ca asociate. E vorba de Mavgo Holding, Danlin XXL, Darcons, Trust CCDP, Hydrostroy AD, Alido Proiect si Rutier Consult SRL. Potrivit fostului ministru al transporturilor, Catalin Drula, Aqua Parc si Mavgo Holding sunt cele doua firme care s-au ocupat de reabilitarea podului.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a spus la Digi24 ca „in mod evident” au fost facute greseli in cazul podului de peste Siret care s-a prabusit joi, la distanta decateva luni de la momentul in care presedintele Consiliului Judetean Neamt, Ionel Aresene anunta ca s-au incheiat lucrarile de „reabilitare” si ca podul a fost deschis circulatiei.

„Inteleg ca exista o ancheta in desfasurare. E foarte bine ca se intampla, astfel incat cei care au gresit, pentru ca este evident ca exista o greseala, sa plateasca.

Ca nu s-au respectat normativele, ca expertul sau expertii poate au gresit, poate ca proiectul a fost gresit, poate s-au intamplat lucruri ulterior anumitor lucrari care au dus la subrezirea acestui pod – aceste lucruri vor fi scoase in evidenta de aceasta ancheta.

Ca exista o Inspectie de Stat in constructii, aceste lucruri cred ca vor fi evidentiate de aceasta ancheta. Consiliul Judetean Neamt este cel care a platit aceste lucrari si vom vedea care sunt concluziile”, a incercat Grindeanu sa-l apere pe amicul sau Ionel Arsene de eventualele lovituri din partea presei.

Autoritatile locale si Ministerul Dezvoltarii spun ca in cazul acestui obiectiv de infrastructura, receptia nu a fost incheiata finalizata, astfel ca podul este inca in administrarea constructorului.

Reamintim ca o persoana a fost ranita dupa ce podul de la Lutca de peste Siret, din judetul Neamt s-a prabusit. Pe constructia reabilitata in noiembrie 2021 traversau in momentul prabusirii un camion si o autoutilitara.

„In mod evident, acolo s-au facut greseli. Reabilitarea a fost facuta in urma cu cateva luni. Cred ca ancheta va scoate in evidenta fiecare vinovat pentru acest accident care putea sa se transforme intr-o tragedie”, a mai spus ministrul la Digi24.ro.

Grideanu a adaugat ca, in cazul podurilor gestionate de CNAIR, se fac verificari la fiecare 6 luni sau chiar mai repede, daca exista sesizari privind deteriorarea acestora. Ministerul Dezvoltarii arata ca podul la Lutca nu trebuia dat in folosinta deoarece lucrarile nu sunt finalizate si receptionate.

„Cseke Attila, ministrul Dezvoltarii, a dispus ca reprezentantii Inspectoratului de Stat in Constructii sa mearga de urgenta la fata locului pentru a verifica stadiul lucrarilor, iar rezultatele acestor verificari vor fi facute publice”, a transmis Grindeanu, conform digi24.ro. (V.E.)

One thought on “VIDEO Podul PSD de piatra s-a daramat! Procurorii au deschis doua dosare penale, dupa prabusirea podului de peste raul Siret, din judetul Neamt, care a costat 8 milioane de lei

  1. Și poarta de întrare în oraș a omorât un om …. după 5 ani vinovat e mortul !

Leave a Reply