Ucraina blocheaza deschiderea mai multor puncte vamale cu Romania! Lucrarile la PTF Crasna – Vicovu de Sus si Probotesti – Racovat, abandonate, desi sunt finantate din fonduri europene

Continuarea lucrarilor de investitii la doua puncte vamale dintre Ucraina si Romania, care ar putea decongestiona PTF Porubnea – Siret, este  din nou blocata. Autoritatile ucrainene au anuntat ca modernizarea punctelor de control Crasna si Probotesti a fost oprita, motivatia fiind „lipsa banilor”, desi atat finantarea initiala a lucrarilor care trebuiau terminate in 2014, cat si reluarea lucrarilor, abandonate ani in sir, au fost finantate cu fonduri europene.


Pentru finalizarea lucrarilor sunt necesare peste 113 milioane de grivne (3,5 milioane de euro), iar despre sistarea lucrarilor a fost informat audiovizualul public de catre Serviciul Vamal de Stat al Ucrainei, stirea fiind preluata inclusiv de agentia media cernauteana BucPress si care specifca faptul ca Serviciul Vamal de Stat al Ucrainei ar motiva prin aceea ca mijloacele financiare alocate pentru construnctia punctelor de control vamal au fost transferate in fondul de rezerva al bugetului de stat.

Acest anunt vine dupa ce, in cadrul unei sedinte a guvernului ucrainean, din 29 aprilie curent, prim-ministrul Denis Smigal a anuntat ca lucrarile de constructie a punctelor de control vor fi finalizate anul acesta.

Punctele vamale care inca n-au fost redeschise in ciuda declaratiilor nenumarate si a „sacilor” de promisiuni sunt: Probotesti (denumirea ucrainizata fiind Diakivti) – Racovat si Crasna (denumirea ucrainizata fiind Krasnoilsk) – Vicovul de Sus. Acestea fusesera inchise cu 12 ani in urma si primisera, la fel ca si partea romana, bani pentru a fi modernizate in ideea redeschiderii lor pentru traficul usor.

Partea romana se achitase de sarcini si in jurul anului 2014 finalizase lucrarile de asa maniera incat oricand punctele de trecere ale frontiere de la Vicov si Racovat ar fi putut fi operationalizate pentru tranzitul de persoane si autoturisme.  Intr-un final, pana si cel care a fost pana nu demult guvernator al regiunii Cernauti, Serhii Osaciuc a recunoscut situatia jenanta, dar a transmis un mesaj ca el ar fi dus la capat lucrarile si ca se asteapta deschiderea acelor puncte de frontiera.

„Cineva (de fapt toate numele sunt cunoscute) nu a reusit sa utilizeze fondurile europene pentru reconstructie, ordonand conservarea lucrarilor, din nedorinta de a deschide puncte de control suplimentare. si-a dorit doar sa controlez totul prin „Porubnea”. Noi am reusit sa reanimam, sa reluam activitatea si sa vedem rezultatul final reusit (s.red.). Sunt generos in cuvinte de recunostinta pentru toti cei care lucreaza pentru Ucraina, pentru apropierea ei de viitorul european!”, a spus (ex)guvernatorul intr-o postare pe contul sau de facebook, zilele trecute.

In acelasi mesaj Serhii Osaciuc specifica: „Doi ani de munca activa dau rezultate – reconstructia se termina, deschiderea unor porti suplimentare ucrainene catre UE. Ca in orice succes, in aceste puncte de control din Bucovina vor fi multi parinti, oameni cu aceleasi ganduri, asistenti, dar, cel mai important, sunt beneficiari ucrainenii si toti europenii liberi, fratii bucovineni romani”. (R.G.)

Sursa foto: arhiva

Leave a Reply