DNA, din nou in corzi! Europarlamentarul Vasile Blaga, achitat definitiv in dosarul spagii de 700.000 de euro. Va plati doar 1.000 de lei, cheltuieli judiciare catre stat

Un complet de 5 judecatori din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a decis, astazi, achitarea definitiva a europarlamentarului Vasile Blaga intr-un dosar de trafic de influenta. Fostul secretar general al PDL a fost trimis in judecata pe 29 noiembrie 2016 de DNA Ploiesti, sub acuzatia ca ar fi primit de la o firma 700.000 de euro pentru a o ajuta sa obtina contracte cu doua companii nationale.


Conform minutei hotararii ICCJ, completul de 5 judecatori a respins, ”ca nefondate, apelurile formulate de Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie si apelantul intimat inculpat Blaga Vasile impotriva sentintei penale nr. 594 din 15 noiembrie 2021 pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Penala in dosarul nr. 1240/3/2017*.

Cheltuielile judiciare avansate de stat ocazionate de solutionarea apelului formulat de Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie raman in sarcina acestuia. Obliga apelantul intimat inculpat Blaga Vasile la plata sumei de 1.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.”

Verdictul instantei vine dupa un proces care a durat nu mai putin de sase ani, Vasile Blaga fiind trimis in judecata de DNA, in acest dosar, in anul 2016.

In octombrie 2017, Tribunalul Bucuresti l-a achitat pe fostul secretar general al PDL, apoi Curtea de Apel Bucuresti a decis, in iulie 2020, sa fie rejudecat, iar dosarul s-a intors la Tribunalul Bucuresti, care a dispus, in august 2020, ca nu are competenta in acest caz, pentru ca, in final, dosarul sa ajunga la Instanta Suprema.

Fostul secretar general al PDL a fost trimis in judecata pe 29 noiembrie 2016 de DNA Ploiesti, fiind acuzat ca a primit 700.000 de euro de la o societate comerciala in schimbul exercitarii influentei, astfel incat respectiva firma sa obtina contracte cu doua companii nationale.

“In perioada 2011 – 2012, in calitate de secretar general al unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit in patru randuri de la o societate comerciala reprezentata de inculpatul Berdila Horatiu Bruno suma totala de 700.000 euro, in schimbul exercitarii influentei prin intermediul inculpatului Stefan Gheorghe (vicepresedinte al aceluiasi partid) asupra unei persoane care a detinut consecutiv functii de conducere la doua companii nationale, astfel incat firma reprezentata de Berdila Horatiu Bruno sa obtina contracte la cele doua companii nationale”, sustin procurorii.

Potrivit DNA, Blaga ar fi primit 500.000 de euro prin intermediul fostului primar al municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, si 200.000 de euro printr-un alt intermediar.

In rechizitoriul intocmit de DNA se arata ca o serie de firme care aveau comportament de tip fantoma erau folosite de Gheorghe Stefan si Vasile Blaga pentru a scoate bani din companii nationale pentru PDL.

Conform procurorilor, in 2009, in cadrul PDL a existat o intelegere intre secretarul general Vasile Blaga si vicepresedintele Gheorghe Stefan, in sensul obtinerii de bani pentru partid.

“Potrivit intelegerii, acest lucru urma sa fie realizat prin numirea, cu ajutorul ministrilor desemnati politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor nationale si institutiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul carora sa se procedeze la atribuirea unor contracte de achizitie publica catre firme dispuse sa “cotizeze” pentru formatiunea politica din care cei doi faceau parte. In acest sens, Stefan Gheorghe (…) a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort sa numeasca la conducerea unei companii nationale din domeniul energiei o anumita persoana.

Respectiva persoana (…) a fost dispusa sa contribuie – indirect – la finantarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferentiala a unor contracte de achizitie publica spre diverse societati indicate. (…) Concret, prin incheierea de contracte de catre respectiva companie nationala – prin licitatii trucate – cu firma lui Berdila Horatiu Bruno, acesta din urma a transferat din contractele respective o anumita suma de bani la partid, reprezentand un procent prestabilit din valoarea contractelor”, arata DNA. (V.E.)

Leave a Reply