Fostul trezorier al PSD, acord de recunoastere a vinovatiei in dosarul banilor delapidati de la partid! VEZI ce pedeapsa a acceptat Mircea Draghici

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus sesizarea instantei de judecata, in baza dispozitiilor art. 483 Cod procedura penala, cu acordul de recunoastere a vinovatiei inculpatului Draghici Mircea Gheorghe, cercetat in stare de detentie, la data faptelor trezorier al unui partid, pentru savarsirea infractiunilor de:
– utilizarea subventiilor in alte scopuri decat acelea pentru care au fost acordate, in forma continuata,
– delapidare, in forma continuata.


In acordul de recunoastere a vinovatiei, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 10 aprilie 2017 – 22 mai 2018, inculpatul Draghici Mircea Gheorghe, in calitatea mentionata mai sus, avand atributii de gestionare si administrare a bunurilor si fondurilor banesti apartinand formatiunii politice respective, ar fi utilizat suma totala de 550.522 lei din conturile partidului pentru achitarea, catre o societate comerciala, a unor cheltuieli ocazionate de deplasarea si/sau cazarea in destinatii turistice exotice a sa si a altor persoane.

De mentionat este ca, din suma de mai sus, 231.040 lei ar fi reprezentat o parte din subventia acordata partidului de catre Autoritatea Electorala Permanenta.
Pe parcursul urmaririi penale s-au depus intr-un cont deschis de ANABI pe numele inculpatului, sumele reprezentate de paguba cauzata si cheltuielile judiciare efectuate in etapa urmaririi penale, fiind dispuse masuri asiguratorii pe acele sume de catre procurorii DNA.

In prezenta avocatului, inculpatul a declarat expres ca recunoaste comiterea faptelor retinute in sarcina sa, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si este de acord cu felul si cuantumul pedepsei aplicate, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv:

– 6 ani inchisoare cu executare si interzicerea, atat pe perioada executarii pedepsei cat si pe o perioada de 3 ani dupa executarea acesteia, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in oricare alte functii publice, de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, de a ocupa functia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfasura activitatea de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunii (trezorier partid politic) si de a ocupa o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice de drept public.

Dosarul de urmarire penala privindu-l pe inculpat impreuna cu acordul de recunoastere a vinovatiei au fost inaintate la Tribunalul Bucuresti cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii luate in cauza.

Mentionam ca, anterior, inculpatul a mai fost trimis in judecata pentru savarsirea unor infractiuni similare (comunicat nr. 624/VIII/3 din 25 iulie 2019), fiind condamnat la o pedeapsa de cinci ani inchisoare cu executare. (http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=10502)

(I.P.)

Leave a Reply