Ziua Justitiei a fost marcata si la Curtea de Apel Timisoara, printr-o dezbatere despre viitorul instantelor de judecata. „Digitalizare nu inseamna ca judecatorii vor fi inlocuiti cu roboti!”

Ziua Justitiei a fost marcata, astazi, si la Curtea de Apel Timisoara, printr-o conferinta de presa la care au participat judecatorii Mircea Cretu, Diana Duma Patrascu si Raluca Alexandrina Panaitescu, presedintele, vicepresedintele si purtatorul de cuvant al instantei banatene, iar in calitate de invitat special, avocatul Sergiu Stanila, decanul Baroului Timis.


Rand pe rand, amfitrionii intalnirii cu jurnalistii au vorbi despre stadiul proiectelor vizand infrastructura imobiliara a instantelor judecatoresti din Palatul Dicasterial si din raza teritoriala a Curtii de Apel Timisoara, progresele realizate in procesul de digitalizare a procedurilor judiciare, respectiv dosarul electronic si transmiterea documentelor in format electronic, precum si despre colaborarea pe aceste teme intre institutiile implicate.

„Nu sunt subiecte explozive, cum, probabil, ar fi preferat presa, insa avem convingerea ca mediatizarea preocuparilor administrative ale conducerii Curtii de Apel Timisoara ii va convinge pe factorii de decizie din ministere sa ne sprijine pentru a duce la bun sfarsit aceste proiecte imobiliare”, a precizat Raluca Panaitescu, dupa prezentarea stadiului in care se afla procesul de renovare si modernizarea a Palatului Justitiei, dar si cladirile altor instante din vestul tarii.

„Am avut o strategie privind obtinerea fondurilor din surse externe, respectiv Compania Nationala de Investitii, Ministerul Dezvoltarii sau PNRR, intrucat, in cazul Ministerului Justitiei, nu se poate discuta despre alocarea unor asemenea fonduri”, a punctat si presedintele Curtii de Apel, Mircea Cretu, dezvaluind ca suma totala necesara implementarii proiectelor imobiliare se ridica la aproape 80 milioane de lei.

Pentru inceput, dupa cum a mentionat vicepresedinta Diana Duma Patrascu, vor veni 4,5 milioane de lei de la Compania Nationala de Investitii si 22,6 milioane de lei de la Ministerul Dezvoltarii.

Decanul Baroului Timis a vorbit despre digitalizarea instantelor de judecata, punctand faptul ca este vorba despre un proces ireversibil.

„Justitia nu poate ramane in urma societatii, trebuie sa se adapteze din mers. Digitalizarea nu inseamna inlocuirea judecatorilor si a avocatilor cu roboti, ci eficientizarea actului de justitie. Latura umana nu va putea fi inlocuita niciodata in procesul de aplicare a legii”, a precizat Sergiu Stanila, multumind conducerii Curtii de Apel pentru invitatia de a lua parte la sarbatorirea Zilei Justitiei.

„Este pentru prima data cand particip la o asemenea intalnire, alaturi de reprezentantii Curtii de Apel, si va multumesc pentru oportunitate”.

Sirul multumirilor nu s-a oprit la decanul Baroului Timis, ci a continuat cu presedintele Mircea Cretu, care le-a multumit colegilor, judecatori si personal auxiliar, pentru profesionalism si efortul conjugat de a mentine Curtea de Apel Timisoara pe primul loc in topul celor mai eficiente curti de apel din tara, iar, la final, Raluca Panaitescu si-a exprimat gratitudinea fata de reprezentantii presei, pentru modul obiectiv in care este reflectata in mass-media activitatea justitiei banatene. (G.I.)

Leave a Reply