Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila: „In momentul de fata, vaccinul impotriva Covid-19 nu mai este eficient. Eu nu pot sa mint…”

Declaratii explozive ale ministrului Sanatatii, Alexandru Rafila, care, duminica, 10 iulie 2022, la un post de televiziune central, a dezvaluit ca vaccinarea impotriva Covid-19 nu mai este eficienta si ca producatorii trebuie convinsi sa livreze numai cantitatile de vaccin solicitate de state, nu cele comandate de Comisia Europeana. Potrivit Money.ro, Alexandru Rafila a anuntat ca, din luna septembrie, va exista o formula noua a vaccinului impotriva coronavirusului.


Este clar ca vaccinul care a fost intr-adevar in primul an de utilizare a fost eficient, a oprit transmiterea, viata a reintrat in normal. Deci exista niste castiguri mari, evidente ale vaccinarii. Asta nu inseamna ca in momentul de fata, cand el nu mai este eficient, trebuie sa spunem ca este eficient. Eu nu pot sa mint si n-am niciun fel de motiv. Lucrul asta nu favorizeaza vaccinarea.

Promisiunea din partea producatorilor si a Comisiei Europene, care pana la urma a negociat acest contract in numele si pentru statele membre, este ca in acest an, incepand cu luna septembrie, vom primi formula noua a vaccinului, iar contractul de anul viitor o sa vedem… sper sa existe o putere de negociere suficienta incat sa convingem producatorii sa nu livreze decat cantitatile care sunt solicitate de state, nu orice cantitate care in mod evident risca sa se deprecieze si sa fie distrusa.

Lucrul asta cred ca afecteaza nu numai finantele publice, ci afecteaza foarte serios daca cantitati mari de vaccin vor fi neutralizate, aruncate, lucrul asta va influenta in mod negativ increderea in vaccinare in general.

Si cred ca lucrul asta ar trebui sa preocupe pe toata lumea, inclusiv pe producatori, pentru ca vaccinurile sunt produse biologice sensibile, nu numai din punct de vedere al producerii si al stocarii, ci si din punct de vedere al reactiei opiniei publice in ceea ce priveste vaccinul si vaccinarea si trebuie sa fim foarte atenti incat sa consolidam increderea in vaccinuri si in vaccinare, nu sa o afectam prin tehnici comerciale.” (Gabriela Gaspar)

Leave a Reply