Politist de frontiera prins in flagrant in timp ce consuma cannabis, iertat de procurori. „Consumul de droguri de risc nu a avut efecte asupra starii de sanatate”

Un ofiter din cadrul Politiei de Frontiera Satu Mare, fost sef de tura in Vama Petea, a fost „iertat” de procurorii DIICOT, dupa ce a fost cercetat intr-un dosar de detinere si consum de droguri de risc.


Politistul a fost prins in flagrant, in 18.05.2020, cu ocazia unei descinderi a organelor judiciare la un cultivator de cannabis din municipiul Satu Mare, intr-un apartament situat la parterul unui bloc din Cartierul Micro 16, Aleea Universului, imediat dupa ce a fumat o parte dintr-o tigara cu cannabis.

In momentul in care mascatii au intrat in apartament, politistul ar fi incercat sa fuga, sarind de la balcon, insa a fost imobilizat de mascati, in urma unei scurte urmariri.

Anchetat de catre politistii de la Crima Organizata, politistul de frontiera a precizat ca totul ar fi o ratacire, cauzata de relatia conjugala problematica. Acesta a recunoscut ca a detinut si a consumat cannabis in perioada februarie 2020 – mai 2020. De altfel, ofiterul a si divortat de sotie, in cursul anului 2021.

In aceste conditii, procurorul de caz a dispus renuntarea la urmarire penala in dosarul nr. 101/D/P/2020. De altfel, Codul de procedura penala prevede ca in cazul infractiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa inchisorii de cel mult 7 ani, procurorul poate renunta la urmarirea penala cand constata ca nu exista interes public in urmarirea faptei.

Aceasta prima conditie este indeplinita, intrucat infractiunea este pedepsita cu pedeapsa inchisorii de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda. In prezenta cauza, facandu-se o analiza a continutului faptei, a modului si a mijloacelor de savarsire, a scopului urmarit si a imprejurarilor concrete de savarsire se constata ca fapta in sine nu prezinta particularitati care sa atribuie faptei un caracter grav. In cauza, data fiind recunoasterea faptelor, regretul manifestat, colaborarea cu organele de urmarire penala in scopul aflarii adevarului, se retine ca in privinta acestora o solutie de renuntare la urmarire penala este suficienta pentru indreptarea conduitei.

Suspectii nu sunt cunoscuti cu antecedente penale, sunt absolventi de studii superioare, desfasurand activitati lucrative stabile, iar consumul de droguri de risc nu a avut efecte asupra starii lor de sanatate”, au consemnat procurorii DIICOT in referatul de clasare a cauzei. (V.E.)

Leave a Reply