Judecatoarea Adriana Stoicescu, despre noile legi ale Justitiei: „Respectarea deciziilor CCR ramane obligatorie, orice ar spune vocea din capul unuia, altuia…”

Judecatoarea Adriana Stoicescu, fosta presedinta a Tribunalului Timis, a publicat un comentariu referitor la noile legi ale Justitiei – aprobate, ieri, de Guvernul Romaniei -, subliniind faptul ca nicio lege nu poate ameninta independenta judecatorilor.


„Suntem atat de independenti, cat ne dorim sa fim”, a precizat incomodul magistrat banatean, reluand, inca o data, pentru colegii judecatori care inca nu au inteles, ca respectarea deciziilor CCR ramane obligatorie.

Aceasta concluzie la modificarile din legile Justitiei vin pe fondul unei declaratii a ministrului Catalin Predoiu, care a explicat de ce judecatorii care nu respecta deciziile CCR nu pot fi sanctionati.

„A reglementa in lege faptul ca judecatorul este pasibil de sanctiune disciplinara daca nu aplica o decizie (obligatorie) a CCR este echivalent cu reglementarea conform careia un judecator este pasibil de sanctiune disciplinara in cazul in care nu aplica o prevedere legala (la fel de obligatorie) sau alt izvor de drept cu caracter obligatoriu (o decizie a Curtii de Justitie a Uniunii Europene sau o decizie a Curtii Europene a Drepturilor Omului, de exemplu)”, a raspuns ministrul Justitiei acuzatiei ca noile legi ar fi retrograde si s-ar vinde, astfel, suveranitatea nationala.

Iata opinia judecatoarei Adriana Stoicescu referitoare la noile legi ale Justitiei:

„Din ”fituica”(pentru unii), numita Constitutie: ”Curtea Constitutionala este unica autoritate de jurisdictie constitutionala in Romania. Curtea Constitutionala este independenta fata de orice alta autoritate publica si se supune numai Constitutiei si prezentei legi. Scopul Curtii Constitutionale este garantarea suprematiei Constitutiei. Deciziile definitive se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, sunt obligatorii si au putere numai pentru viitor.”

Din ”fituica” numita Legea nr. 303/2004 din 28 iunie 2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor: ”Judecatorii sunt independenti si se supun numai legii. Scopul independentei judecatorilor consta inclusiv in a garanta fiecarei persoane dreptul fundamental de a fi examinat cazul sau in mod echitabil, avand la baza doar aplicarea legii”.

Asadar, nu va mai agitati degeaba. Respectarea deciziilor CCR ramane obligatorie, orice ar spune vocea din capul unuia, altuia…

Nicio lege nu poate ameninta independenta judecatorilor. Doar noi putem ceda. Suntem atat de independenti cat ne dorim sa fim.” (G.I.)

Leave a Reply