Secretar de stat in Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, cercetat penal de DNA pentru spagi in suma totala de 67.000 de lei

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate celor de coruptie au dispus inceperea urmaririi penale fata de suspectul Dumitrescu Dan, la data faptelor consilier la cabinetul unui secretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii, in prezent secretar de stat in cadrul Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene, in sarcina caruia s-a retinut comiterea unei infractiunii de trafic de influenta in forma continuata.


In acelasi dosar, sunt cercetati penal doi oameni de afaceri, in sarcina carora s-a retinut savarsirea unor infractiuni de trafic de influenta, comise sub forma autoratului si a complicitatii.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

  1. In perioada februarie – august 2016, suspectul Dumitrescu Dan, in calitate de consilier in cadrul Ministerului Sanatatii ce avea ca atributie principala „Coordonare Unitatea de Implementare Proiecte Europene, Relatia cu Parlamentul”, ar fi pretins de la un om de afaceri, martor in cauza, foloase necuvenite – sume de bani si alte servicii, printre care si incadrarea sotiei pe un post de psiholog intr-un proiect finantat din fonduri nerambursabile – si ar fi primit de la acesta, direct sau prin intermediul unuia dintre ceilalti doi suspecti, suma totala de 67.000 lei.

Suspectul ar fi pretins si primit foloasele respective in contextul in care i-ar fi promis martorului ca-si va exercita presupusa influenta pe care a afirmat ca o are asupra unor factori decizionali, din cadrul mai multor ministere, in vederea atat a accesarii, aprobarii si derularii in conditii avantajoase a unor proiecte finantate din fonduri europene pentru o asociatie detinuta de martor, cat si a deblocarii unor sume de bani pentru proiecte aflate in derulare.

  1. In perioada august 2015 – ianuarie 2016, unul dintre oamenii de afaceri, suspect in prezenta cauza, in contextul in care a lasat sa se inteleaga ca ar avea influenta asupra unor functionari publici din cadrul mai multor ministere, i-ar fi propus aceluiasi martor sa participe la mai multe licitatii, pe care l-ar fi asigurat ca le va si castiga, organizate de societatea sa in vederea obtinerii unor fonduri europene. In schimbul castigarii licitatiilor, suspectul i-ar fi pretins martorului remiterea unor sume de bani cuprinse intre 34.000 euro si 300.000 lei.

De precizat este faptul ca, doua dintre licitatii au fost anulate, iar in cazul celei de-a treia, castigata de firma martorului, dupa executarea contractului si incasarea fondurilor europene, martorul a refuzat sa-i remita suspectului suma de 300.000 lei pretinsa anterior. (I.P.)

Leave a Reply