Ruga Timisoarei! Cel mai important eveniment cultural al toamnei banatene, organizat in parteneriat cu Biserica, Scoala si Ansamblul „Timisul”

Ruga Timisoarei se organizeaza, ca si anul trecut, cu respectarea traditiei primare, adica in directa legatura cu institutia Bisericii si a Scolii. De aceea, Ruga Timisoarei nu este o simpla petrecere laica, ci un eveniment important al comunitatii, care cuprinde mai multe actiuni organizate in parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxa a Timisoarei, scoli din oras si alti parteneri considerati strategici in acest context.


RUGA TIMISOAREI · Vineri, 16 Septembrie

Vineri 16 Septembrie, ora 12,30, Sala Lira

„Iovan Iorgovan”, spectacol pentru copii

Interpreteaza Orchestra Ansamblului „Timisul” (dirijor: Nicolae Baniciu) si actorii Adrian Jivan, Diana Chioariu, Marius Caraiman. Regia: Mirela Puia.

Participa dansatori ai Ansamblului „Timisul”. Instructori coregrafi: Maria Dudau-Topciov si Ciprian David

Vineri, 16 Septembrie, ora 18, Parcul Rozelor – Cantec si joc

Solisti: Andreea Voica, Mihaela Petrovici, Liliana Laichici, Doriana Talpes, Dumitru Stoicanescu, Ghita Caltun Brancu, Adrian Stanca, Vlad Vacaru, Anda Sabados, Cornel Brici, Camelia Miutescu, Lioara Boscu, Lia Lungu

Participa Ansamblul „Timisul” (instructori coregrafi: Maria Dudau-Topciov si Ciprian David) si orchestra Ansamblului „Timisul” (dirijor: Deian Galetin). Eveniment prezentat de Felicia Stoian.

La eveniment vor fi prezenti, in Parcul Rozelor si pe Str. Acad. Alexandru Borza, atat comercianti, cat si mestesugari, care vor desfasura ateliere destinate copiilor si publicului larg.

ZIUA MINORITATILOR · Sambata, 17 Septembrie

Sambata 17 Septembrie, ora 16,30, Parcul Rozelor

Spectacol pentru copii, in limba sarba

NEKA NOVA CRVENKAPA/Noua poveste a Scufitei Rosii

O productie a Teatrului pentru Copii si Tineret „Merlin”, Timisoara

Distributia: Marko Adzić (Vuk/Lupul), Olivera Iovanovici (Crvenkapa/Scufita Rosie), Iasmina Negru (Baka/Bunica)

Autor text:  Ecaterina Mihaiescu Paun; Regia:  Gabriela Floros/Maria Gornic

Scenografia si papusile: Krisztina Nagy; Muzica: Rodica Giurgiu; Lumini: Ion Chipaila; Sunet: Aurelian Giuchici; Recuzita: Liliana Neacsu Gilorteanu; Tehnician scena: Gheorghe Nedelyov.

Sambata 17 Septembrie, ora 17, Parada minoritatilor

Piata Unirii – Pta Libertatii – Piata Victoriei – Parcul Rozelor

Sambata 17 septembrie, ora 18, Parcul Rozelor

Spectacol realizat de reprezentantii minoritatilor etnice

Participa: Ansamblul „Slavjak” Timisoara, Ansamblul „Plavi Delja” din Sanpetru Mare, Ansamblul „Necea-Rock” si Victor Enache, Ansamblul „Balgarce” din Vinga, Corul „Shalom”, Hutulii din Banat, Ansamblul „Zoloti Druzi” din Stiuca si Ansamblul „Cervona Calena” din Bucovina, Fanfara germana din Recas, ansamblurile de dansuri  germane „Banater Rosmarein” si „Edelweiss” din Deta, Ansamblul „Fijalocka” din Butin, Ansamblul „Lulughi Shukar”, Ansamblul maghiar „Eszterlanc” si Kele Zoltan, Corala barbateasca „Contrast” si tenorul Stefan Von Korch (Opera Nationala Romana Cluj-Napoca).

In afara de programul artistic, reprezentantii minoritatilor vor delecta publicul participant cu ateliere de pictura pe sticla/lemn, de florarie, de insirat margele, precum si cu specialitati culinare specifice fiecareia in parte: strudel cu mere si dovleac, haios, sarmale ucrainene, gogosi, coltunasi ucraineni, colaci, halot (mancare evreiasca), paste italiene, placinte, prajituri si tokani.

ANA LUGOJANA · SPECTACOL-CONCERT

Duminica, 18 septembrie, ora 19

Sala Lira, Casa de Cultura a Municipiului Timisoara

Opereta de Filaret Barbu / Spectacol-concert

Dirijor: Radu Popa / Dirijor cor: Iosif Todea

Invitat de onoare: Simina Ivan

In rolurile principale: Ana: Crina Vezentan, Sandu: Iosia Baltes,

Nicu Iancu Iancovici: Ovidiu Ciucurita

EXPOZITIE DE FOTOGRAFIE · COSTUME DIN BANAT

15-30 septembrie, Galeria Rotonda, Casa de Cultura a Municipiului Timisoara

Vernisaj: Duminica, 18 septembrie, ora 18

Fotografii din colectia Edith Singer si fotografii ale artistei Anna Senik (Ucraina), care a surprins cele mai frumoase costume din colectia etnografica Marius Matei.

Anna Senik (nascuta la 19 martie 1988, la Kiev) este o fotografa ucraineana, fondatoarea fotografiei in stil etnic ucrainean, personalitate publica si politica. Cunoscuta atat in Ucraina, cat si in strainatate. A creat peste 200 de sedinte foto cu tematica etnica.

Majoritatea lucrarilor ei sunt dedicate imbracamintei traditionale, desi are si serii pe alte teme. In munca sa, foloseste piese de imbracaminte autentice, dar si reconstructii moderne ale acestor piese.

Anna Senik colaboreaza cu colectionari privati, muzee, etnografi profesionisti si mesteri traditionali. Realizarile ei in domeniul fotografiei sunt prezentate in expozitii si publicatii din multe tari.

OPERA 5 · Cinci opere celebre, povestite copiilor de soprana Simina Ivan

Pentru a fi iubita, opera trebuie inteleasa. Iar educatia muzicala se face din copilarie. Cinci opere celebre, povestite copiilor in cinci zile, de soprana Simina Ivan (Opera din Viena) si invitatii sai. Activitate pentru elevii din clasele III-VII, organizata in parteneriat cu Opera Nationala Romana din Timisoara si cu Liceul de Arte „Ion Vidu”.

Evenimentul, organizat in cadrul programului de educatie culturala EDUPOL, a inceput in 12 septembrie si se va incheia vineri, 16 septembrie.

Programul celor cinci zile este urmatorul:

Luni, 12 Septembrie: „Rigoletto”, de Giuseppe Verdi

Marti, 13 Septembrie: „Elixirul dragostei”, de Gaetano Donizetti

Miercuri, 14 Septembrie: „Barbierul din Sevilla”, de Gioacchino Rossini

Joi, 15 Septembrie: „Flautul fermecat”, de W.A. Mozart

Vineri: „Voievodul Tiganilor”, de Johann Strauss (fiul)

Pentru detalii si pentru orice informatii suplimentare va stam la dispozitie pe pagina de Facebook a Casei de Cultura, unde se pot face si rezervari pentru fiecare eveniment, in limita locurilor disponibile. De asemenea, ne puteti contacta la telefon 0256-498214 sau pe mail office@ccmt.ro.

Va asteptam la noi cu bratele deschise! (Casa de Cultura a Municipiului Timisoara)

 

Leave a Reply