Afacerea prin care Politia Romana achizitioneaza 600 de BMW-uri de la firma prietenului presedintelui Klaus Iohannis, investigata de Parchetul European

Europarlamentarul Renew Europe Alin Mituta a anuntat, astazi, ca a sesizat Parchetul European cu privire la achizitia BMW-urilor de catre Politia Romana de la firma prietenului presedintelui Klaus Iohannis. ”Licitatia prin care au fost achizitionate aceste masini ridica suspiciuni serioase, caietul de sarcini fiind precis proiectat în asa fel incat un singur producator auto sa se califice”, afirma eurodeputatul.


”Am sesizat Parchetul European condus de Laura Codruta Kovesi cu privire la achizitia celor 600 de automobile de lux de catre Inspectoratul General al Politiei Romane. Asa cum a fost descris deja in spatiul public, licitatia prin care au fost achizitionate aceste masini ridica suspiciuni serioase, caietul de sarcini fiind precis proiectat in asa fel incat un singur producator auto sa se califice”, a anuntat, marti, Alin Mituta, intr-un mesaj pe Facebook.

Potrivit acestuia, din moment ce suma totala dedicata achizitiei include si o cofinantare de aproximativ 10 milioane de euro din fonduri europene, prin Programul Operational Infrastructura Mare, cade in competenta Procurorului European sa investigheze acest caz.

Potrivit G4Media, licitatia prin care Inspectoratul general al Politiei Romane (IGPR) cumpara 600 de masini BMW de la Automobile Bavaria SRL, firma condusa de Michael Schmidt, prietenul presedintelui Klaus Iohannis, este considerata ca fiind „cu dedicatie” atat de sindicatele din politie, cat si de publicatiile de profil auto.

Contractul are o valoare de 98 de milioane de lei fara TVA.

Presedintele Klaus Iohannis, a afirmat, vineri seara, raspunzand unei intrebari legate de prietenia intre el si seful Automobile Bavaria, de la care Politia Romana va cumpara 600 de masini marca BMW, ca nu a contat aceasta prietenie si a subliniat ca este inadmisibil ca numele si pozitia sa sa fie implicate într-o astfel de chestiune. Iohannis a adaugat ca se asteapta ca autoritatile statului sa faca verificari.

”Despre prietenia cu mine pot sa va spun ca nu a contat, cu siguranta, iar informatiile mele despre aceasta procedura sunt doar cele care au aparut pe sursele deschise, adica pe media. Insa pot sa va spun un lucru foarte clar, daca exista suspiciuni, atunci avem suficiente autoritati competente sa verifice aceste lucruri”, a declarat Klaus Iohannis, referindu-se la achizitia de automobile marca BMW de catre Politia Romana.

Iohannis a spus ca se asteapta ca autoritatile sa faca verificari. ”Ma astept ca aceste autoritati sa verifice toate lucrurile la sange. Este inadmisibil, din punctul meu de vedere, ca numele meu si pozitia mea sa fie trasa într-o chestiune care poate fi verificata tehnic. Cred ca este evident pentru toata lumea ca eu nu am nicio treaba cu aceasta achizitie, dar, daca exista suspiciuni, atunci ma astept la clarificari si cam foarte repede”, a declarat Iohannis. Seful Politiei Romane a explicat de ce se achizitioneaza 600 de BMW-uri de la prietenul presedintelui Claus Iohannis.

Pe de alta parte, chestorul Benone Matei, inspectorul general al Politiei Romane, a declarat, ieri, ca procedura de achizitie a autospecialelor BMW pentru dotarea IGPR a fost supravegheata de Agentia Nationala de Achizitii Publice.

“Pe toata durata derularii procedurii de achizitie, Politia Romana a beneficiat de verificarea observatorilor Agentiei Nationale de Achizitii Publice, care, la finalizarea evaluarii, au emis ‘avizul conform neconditionat final’ – fara de care nu era posibila semnarea Acordului-Cadru”, a spus Benone Matei intr-o declaratie de presa.

El a precizat ca, la nivelul Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, nu a fost inregistrata nicio contestatie la cele doua proceduri organizate de Politia Romana prin care sa fie criticate anumite cerinte impuse prin documentatia de atribuire sau rezultatul aplicarii procedurii de achizitie.

“La fiecare achizitie pe care a facut-o Politia Romana, fie ca vorbim de masini, de armament, au existat contestatari care au aruncat in spatiul public informatii false sau trunchiate, suspiciuni si teorii ale conspiratiei. De fiecare data s-a dovedit contrariul acestor speculatii, demonstrandu-se legalitatea acestor achizitii. Astazi au fost in discutie masinile BMW. Daca licitatia era castigata de un alt producator, cu certitudine erau aceleasi voci care criticau achizitia respectiva”, a mai spus Benone Matei.

Potrivit sefului IGPR, costul unei autospeciale este de 32.000 de euro, fara TVA, pret in care sunt incluse accesorii necesare muncii de politie, iar pretul de catalog al acestei masini, fara dotarile mentionate, este de peste 38.600 de euro, fara TVA. (V.E.)

 

Leave a Reply