Parc fotovoltaic la Covaci. Consiliul Judetean Timis vrea sa-si acopere consumul de energie electrica din surse regenerabile

Consumul de energie electrica al Consiliului Judetean Timis si al institutiilor subordonate ar putea fi acoperit in integralitate din surse regenerabile. Institutia a aprobat initierea unui proiect de construire a unui parc fotovoltaic, in proximitatea satului Covaci. Pasul urmator va fi depunerea unei cereri de finantare nerambursabila pentru obiectivul de investitii.


Prin proiect se urmareste acoperirea partiala sau chiar totala a consumului de energie electrica al Consiliului Judetean Timis si institutiilor subordonate, respectiv, Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Directiei de Evidenta a Persoanelor, Directiei de Prestari Servicii si institutiilor de cultura subordonate – Muzeul National al Banatului, Muzeul National de Arta, Muzeul Satului Banatean si Centrul de Cultura si Arta al Judetului.

Nevoia anuala totala de energie electrica se ridica la aproximativ 2,5 milioane kWh, ceea ce necesita un parc fotovoltaic de aproximativ 2,5 – 3 hectare de teren. Acesta se afla in proprietatea Consiliului Judetean Timis, in proximitatea satului Covaci. Trebuie spus ca datele finale vor rezulta in urma analizei tehnice viitoare.

Importanta initiativei este data si de contextul provocarilor existente pe piata de energie. Avand in vedere cresterea constanta a pretului energiei electrice, neexistand premise de scadere a pretului, Consiliul Judetean considera ca un astfel de proiect va asigura independenta energetica si va permite institutiei sa realizeze economii consistente.

Referitor la impactul bugetar, avand in vedere ca in prezent exista oferte ale diferitilor furnizori de energie electrica de aproximativ 4 lei per kWh, aprobarea proiectului si constructia parcului fotovoltaic ar aduce economii anuale la buget de 10 milioane lei, respectiv de 50 milioane lei pe o durata de cinci ani. Aceste economii la buget pot fi directionate spre domenii care in prezent nu dispun de finantare adecvata. (Consiliul Judetean Timis)

Leave a Reply