Garda Forestiera Timisoara, controale in padurile din vestul tarii. VEZI valoarea amenzilor aplicate hotilor de material lemnos si gestionarilor fondurilor cinegetice

Inspectorii Garzii Forestiere Timisoara au efectuat, in perioada iunie – septembrie 2022, actiuni de control pentru respectarea regimului silvic in fondul forestier national. S-a acordat o atentie deosebita parchetelor aflate in exploatare, a circulatiei materialului lemnos, urmaririi gestionare a masei lemnoase si modului in care sunt inregistrate si urmarite stocurile agentilor economici care desfasoara activitati de exploatare si/ sau prelucrare.


Aceste actiuni s-au desfasurat pe raza judetelor Caras-Severin, Hunedoara si Timis.

In urma acestor verificari, au rezultat urmatoarele:

  • 139 sanctiuni contraventionale cu valoare totala de 377.000 lei;

  • a fost confiscat un volum total de 184 mc material lemnos cu valoare de peste 45.423 lei.

Au fost efectuate verificari in echipe mixte unde au participat si reprezentantii inspectoratelor judetene de politie, fiind aplicate un numar de 18 sanctiuni contraventionale cu o valoare de 99.000 lei, iar ca masura complementara s-a confiscat total volumul de 804 metri cubi de lemn, cu o valoare de peste 189.278 lei.

Au fost verificati gestionarii fondurilor cinegetice, iar pentru nerespectarea legislatiei in domeniul cinegetic, au fost aplicate un numar de 22 amenzi contraventionale.

Garda Forestiera a identificat suprefete de fond forestier pentru care nu este asigurata paza. Astfel, impreuna cu ocoalele silvice nominalizate, au fost preluate in vederea asigurarii pazei 1142 ha de padure.

Prin Garda Forestiera Timisoara, a fost platita suma de 11.308.971 lei, reprezentand decontarea serviciilor de paza a padurii si compensatii pentru proprietarii de fond forestier care nu pot recolta masa lemnoasa datorita functiior de protectie stabilite prin amenajamentele silvice.

Totodata, incepand cu toamna acestui an, prin Garda Forestiera Timisoara se va derula un program de impadurire finantat prin PNRR. In acest sens, am desfasurat intalniri cu autoritatile locale, in vederea identificarii potentialelor terenuri pentru impadurire. La momentul actual ghidul solicitantului fiind in dezbatere publica. Toti cei interesati sunt invitati sa studieze toate detaliile pe site-ul: https://gardaforestieratm.ro/categoria/pnrr/. (Garda Forestiera Timisoara, inspector sef Ciprian Lupean)

Leave a Reply