Avocatul Doru Bostina si doi cunoscuti oameni de afaceri, trimisi in judecata de DNA intr-un dosar cu o mita de 1 milion de euro

Avocatul Doru Bostina si oamenii de afaceri Dragos Dobrescu si Pier Luca Canino, fostul director al Astaldi Romania, au fost trimisi in judecata de DNA, ieri, pentru infractiuni de trafic si cumparare de influenta, comise in forma autoratului si a complicitatii si spalarea banilor, intr-un dosar de trafic de influenta privind acordarea avizelor pentru magistrala 5 de metrou Drumul Taberei.


Conform unor surse judiciare, Pier Luca Canino, fostul director al Astaldi Romania, i-ar fi cerut lui Dragos Dobrescu sa intervina la primarul de atunci al Sectorului 6, Rares Manescu, sa ii faciliteze obtinerea avizelor pentru lucrarile la magistrala 5 de metrou.

Dobrescu ar fi cerut, in schimb, 1 milion de euro, iar cei doi ar fi convenit ca banii sa fie remisi prin firma lui Doru Bostina, pentru a ascunde natura banilor fiind incheiat un contract de asistenta juridica, precum si un contract de mentenanta.

De precizat ca, deocamdata, Rares Manescu nu are nicio calitate in acest dosar.

Rise Project a scris ca Dragos Dobrescu ar fi “unul dintre cei mai notorii rechini imobiliari ai Bucurestiului, un multimilionar pe care personaje din mediul politic sau din cercurile mondene l-au descris ca numarandu-se printre apropiatii fostului presedinte al PNL Crin Antonescu, in perioada in care acesta din urma se afla la varful carierei sale politice”. Dobrescu face parte din asa-numitul grup de la Monaco, format din influenti milionari.

Pier Luca Canino a fost CEO al Astaldi Romania, demisionand in luna ianuarie.

Comunicatul oficial al DNA:

In contextul desfasurarii unor lucrari in Bucuresti la Magistrala 5 de metrou (Drumul Taberei), in perioada 20-26 iunie 2013, unul dintre oamenii de afaceri ar fi pretins de la celalalt om de afaceri suma de 1.000.000 euro (platibili in decursul a patru ani), in schimbul exercitarii influentei pe care a pretins ca o are asupra unui primar de sector din Bucuresti (n.r. – primarul de atunci al Sectorului 6, Rares Manescu), pentru obtinerea cu usurinta a avizelor necesare executiei lucrarilor respective.

Cu aceeasi ocazie, inculpatul ar mai fi promis ca vor fi solutionate favorabil si plangerile cetatenilor (riverani) nemultumiti de modalitatea in care se derulau lucrarile respective.

Pentru a fi ascunsa adevarata natura a banilor, acestia urmau sa fie remisi prin intermediul unei societati controlate de avocatul inculpat in cauza, sub forma unor servicii fictive de „mentenanta”.

In aceasta modalitate, in 9 septembrie 2013, ar fi fost transferati in contul unei societati administrate de primul dintre inculpati o prima transa, in valoare de 547.000 lei, bani care, ulterior, au fost retrasi sub forma de cash.

In cauza, procurorii au dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra sumei de 547.000 lei, suma care a fost depusa de inculpatul trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta in contul unei unitati bancare.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bucuresti cu propunere de a se mentine masura asiguratorie dispusa de procurori. (V.E.)

Leave a Reply