5 politisti de frontiera din PTF Bors, trimisi in judecata pentru luare de mita. Mercurialul spagilor, descoperit cu ajutorul unui investigator sub acoperire de sofer de TIR

Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor a finalizat rechizitoriul si a trimis in judecata cinci politisti de frontiera de la PTF Bors, care sunt acuzati de luare de mita. Probele sunt zdrobitoare si au fost adunate cu ajutorul unui investigator sub acoperire, ofiter al Directiei Generale Anticoruptie (DGA), care, avand atestat de sofer profesionist, si-a dat din nou examenele ca sa obtina atestat sub un nume de cod, iar apoi s-a angajat la o firma de transporturi, ca sofer de TIR.


In acest mod s-a aflat mercurialul spagilor incasate de politistii de frontiera de la PTF Bors, care erau fixate in functie de problemele celor ce doreau sa iasa sau sa intre in tara. Spre exemplu, soferul unui camion incarcat cu deseuri a platit 80 euro ca sa fie lasat sa intre in tara, in timp ce alti conducatori auto plateau cate 50 de lei pentru a fi lasati sa depaseasca uriasa coloana de TIR-uri care asteaptau, zilnic, sa iasa din tara. Iar in timpul starii de urgenta, pentru ca frontieristii sa inchida ochii la pasagerii din cabina, „taxa” era de 100 euro.

Banii erau remisi intr-o maniera discreta, „suma fiind tinuta in palma si remisa in momentul salutului, adica a strangerii mainii” ori introdusa in documentele de transport.

La fel s-a intamplat si pe 16 iunie 2021, in cazul unui transport de deseuri de plastic, transport care, in mod normal, ar fi trebuit verificat si de comisarii Garzii de Mediu. Insa politistul de frontiera nu a avut chef sa ramana peste program.

Asa ca „s-a uitat imprejur, iar soferul a inteles ca acesta este dispus sa nu aplice vreo sanctiune impotriva sa”. Soferul i-a pus intai 40 euro in scrisoarea CMR, dar „din expresia fetei agentului sef adjunct si-a dat seama ca nu este multumit” motiv pentru care a mai adaugat 40 euro. Urmarea? „Organul de politie a luat din scrisoarea CMR cei 80 de euro si i-a restituit restul de documente zicandu-i sa plece cu transportul”.

In final, procurorii au inculpat cinci agenti de frontiera din PTF Bors, care au fost trimisi in judecata pentru luare de mita. Cel din urma este chemat sa raspunda si pentru avere ilicita, procurorii sustinand ca exista „o disproportie vadita intre veniturile licite ale inculpatului si averea sa”.

Pirtea le-ar fi transferat parintilor sai sume mari de bani, iar in februarie anul trecut, tatal sau a platit 31.300 euro pe un BMW 540Xdrive, folosit in realitate de frontierist.

Suspectand ca masina ar fi putut fi cumparata din bani „murdari”, anchetatorii au vrut sa o puna sub sechestru. Surpriza, insa, caci pana sa se puna in aplicare masurile asiguratorii, a fost instrainata. Ca atare, anchetatorii au pus sub sechestru „toate bunurile mobile si imobile ale inculpatului, pana la concurenta sumei de 31.300 euro”. (V.E.)

Leave a Reply