Romania, la un pas de Spatiul Schengen! Parlamentul European a adoptat rezolutia care recomanda Consiliului UE sa aprobe integrarea tarii noastre in Schengen

Parlamentul European de la Strasbourg a adoptat, marti, cu larga majoritate, rezolutia care propune primirea Romaniei in spatiul de libera circulatie Schengen. Rezolutia a fost adoptata cu 547 de voturi pentru, 49 impotriva si 43.


Potrivit documentului, pana la sfarsitul anului 2022, Consiliul Uniunii Europene  – care este forul decident – ar trebui sa ia toate masurile necesare pentru aproba admiterea Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schengen.

Daca se va intampla, acest lucru ar trebui sa asigure eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne (din perspectiva UE, n.r.) in cazul ambelor state membre, in prima parte a anului 2023.

Inaintea votului, europarlamentarul Victor Negrescu a declarat ca rezolutia este sustinuta de numerosi deputati din mai multe state membre.

Textul rezolutiei mentioneaza clar nevoia luarii unei decizii anul acesta si faptul ca cele doua state indeplinesc criteriile tehnice de peste 11 ani (…) Documentul solicita Consiliului sa adopte rapid aceasta masura, care sa permita libera circulatie pentru romani si bulgari.

Prin acest demers, Parlamentul European arata inca o data, ca sprijinul sau pentru Romania este consistent si constant.

Impreuna cu colegii mei din Partidul Social Democrat si PES (Partidul Socialistilor Europeni, n.r.), am militat in permanenta, in ultimii ani, pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen, iar sustinerea oferita de peste 40.000 de romani, in cadrul campaniei #RomaniiMeritaInSchengen indica faptul ca acest obiectiv trebuie indeplinit cat mai repede cu putinta”, a mentionat Negrescu.

Potrivit europarlamentarului roman, formatiunile extremiste sunt singurele care resping rezolutia.

“Ma astept la un vot covarsitor in favoarea Romaniei peste cateva ore, grupul extremistilor fiind singura grupare politica care nu a sustinut rezolutia si care cauta, asa cum au facut-o si in plen, sa blocheze aderarea tarii noastre la spatiul Schengen. Ar fi bine ca cei din tara care se aliaza cu astfel de formatiuni, sa explice public de ce vor sa-i blocheze pe romani”, a mai spus europarlamentarul.

Decizia privind admiterea Romaniei in spatiul Schengen ar putea fi luata pana la finalul acestui an. (Mara Ion)

Leave a Reply