Invata sa salvezi o viata! Duminica, in Piata Operei din Timisoara, lectie deschisa despre acordarea primului ajutor in caz de accident rutier

Campania „Invata sa salvezi o viata!”, actiune de responsabilizare a tuturor participantilor la traficul rutier, ajunsa la editia a II-a, va avea loc, duminica, 23 octombrie 2022, intre orele 15 – 17, in Piata Operei din Timisoara.


In cadrul campaniei vor avea loc mai multe actiuni de constientizare a cetatenilor, precum exercitii de descarcerare a unui autoturism contorsionat, demonstratii de acordare a primului ajutor, lansare de carte despre acordarea primului ajutor in accidentele rutiere, discutii constructive cu politisti, jandarmi, pompieri, motociclisti, piloti de rally si instructori auto.

Evenimentul va debuta cu mesaje din partea organizatorului si a partenerilor campaniei, privind importanta respectarii legislatiei rutiere si a acordarii primului ajutor in mod corect.

Se vor adresa publicului, in primul rand, organizatorul manifestarii, jurnalista Diana Mihai, urmata de prof. univ. dr. Andrei Motoc, prorector si purtator de cuvant al Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara, dr. Mihai Grecu, seful Unitatii de Primiri Urgente al Spitalului Judetean „Pius Brinzeu” din Timisoara, plutonier major Zorita Mircov, purtator de cuvant al ISU Timis, lt. col. Caius Saceanu, de la ISU Timis, inspector Denisa Andreescu, de la Serviciul Rutier Timis, din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Timis, plutonier major Remus Mezinca, purtator de cuvant al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Timis, comisar Ramona Bana, adjunct si purtator de cuvant al Penitenciarului Timisoara, campionul judetean la automobilism Darius Stepan, de la SpeCar Rally Team, cel mai rapid motociclist din Romania – Vlad Neaga, multiplu campion national Moto, Valentin Buru, secretarul Asociatiei Timisoara Bikers, Sorana Cican, presedintele Asociatiei Moto Aikon, Sorin „Sunshine” Stanca, de la Hells Angels, Alex Vior, instructor auto, Nicolae Istrat, ofiter in rezerva si profesor de legislatie rutiera, si agent principal Valer Kovacs, de la Biroul Autostrazi Vest.

Apoi, pe platoul din fata Operei, va fi pusa in scena simularea unui accident rutier rezultat in urma coliziunii dintre un autoturism si o motocicleta. Veti vedea un exercitiu de descarcerare al masinii si primul ajutor acordat celor doua victime din autoturism – roluri jucate de pilotii timisoreni Sorin Mihoc si Sergiu Tirla (Gao) – si conducatoarei motocicletei, Sorana Cican, presedintele Asociatiei Moto Aikon, toti transformati in „victime” prin efecte speciale de make-up realizate de Daniela Stanculete, campioana internationala la concursuri de profil.

Dupa salvarea victimelor si transportarea acestora la ambulanta, vor intra in scena politistii de la Biroul Rutier Timisoara, care vor incepe investigatiile la locul accidentului, pentru a vedea cauza celor intamplate; jandarmii vor asigura zona, iar politistii de penitenciar vor prelua „in arest” persoana vinovata de producerea accidentului.

Pentru ca fiecare dintre noi putem fi oricand martori ai unui accident rutier cu victime, am pregatit pentru spectatorii evenimentului si demonstratii interactive de acordare a primului ajutor in caz de accident, desfasurate de paramedicii ISU Timis.

Alaturi de eforturile pompierilor si paramedicilor, medicii sunt cei care duc lupta grea in salvarea victimelor accidentelor rutiere. De aceea, este o bucurie ca anul acesta s-a alaturat campaniei si Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara, prin concursul careia vom oferi, gratuit, studentilor medicinisti si participantilor la campanie cate un exemplar din volumul „Primul ajutor in accidentele rutiere”, autori prof. univ. dr. Dan V. Poenaru si asist. univ. dr. Iulian Popa.

Asadar, pentru ca acordarea primului ajutor in caz de accident este un factor primordial in salvarea unei victime accidentate, consideram extrem de importante diseminarea unor informatii si desfasurarea unor demonstratii publice care sa vina in sprijinul publicului larg.

Campania are la baza numeroasele marturii conform carora multi conducatori auto, martori ai unor evenimente rutiere, sunt reticenti in a acorda primul ajutor persoanelor ranite in accidente, pornind de la premisa ca le-ar putea dauna mai mult in contextul necunoasterii metodelor de interventie si informatiilor corespunzatoare in astfel de situatii.

Ne dorim ca acest eveniment sa devina o traditie si, impreuna, sa putem organiza anual actiuni, astfel incat mesajele noastre si ale colaboratorilor nostri nelipsiti sa ajunga la cetateni si ca un semnal de alarma privind numarul mare de accidente mortale din Timis. Impreuna atragem atentia asupra importantei respectarii legislatiei rutiere si a acordarii primului ajutor in mod corespunzator, promovand siguranta in trafic.

Sub motto-ul „Viata are intotdeauna prioritate!”, editia din acest an reuneste un numar mare de parteneri: Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Banat – Timis, Inspectoratul de Politie al Judetului Timis, Inspectoratul Judetean de Jandarmi Timis, Penitenciarul Timisoara, Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara, VN Motorsport, Timisoara Bikers, Moto Aikon, Hells Angels, SpeCar Rally Team, Mihoc Rally Team, Gao Racing si Doctor de Permise. (I.P.)

Leave a Reply